Skivrecension för HD, februari 2012

17Feb12

Efter regn kommer solsken

Bob Hund
Låter som miljarder (Sousafon/Border)
Pop
Betyg: 4

Bob Hund är mitt i en ny guldålder. Förra årets ”Det överexponerade gömstället” var i mitt tycke bandets bästa album någonsin. Och deras brinnande låga fortsätter. Inspirationen tycks gå på högvarv. Framför allt har de släppt in ett slags desperat allvar som klär bandet ypperligt. Det har vi på ett sätt troligtvis Helsingborg att tacka för. Det känns som om stadsbördiga Thomas Öberg och Jonas Jonasson fått hålla hårdare i taktpinnen de senaste åren. Mer olycksbådande elektronik, mer genreöverskridande, mer ursinniga profetior och färre gimmickar.

Öbergs penna blöder och han framträder åter igen som en metaforisk talesman och Sveriges i nuläget viktigaste politiker. Ändå sjunger Öberg ”vi är så långt ifrån politik vi kan komma”. Jag förmodar att han trots allt vädrar en åsikt om vad han tycker om det som händer i riksdagen. ”Tiderna vi lever i får klockorna att stanna” är en annan favoritrad.

”Gömstället” var som en läckert mörk och snårig labyrint med komplexa låtbyggen. Nya skivan är mer direkt och medvetet popig. Ett lite muntrare syskon som vill lätta upp stämningen lite. Bob Hund tar några steg bakåt för att kunna blicka framåt. Kanske inte 100 år som deras samlingsskiva säger, men väl till nästa val.

Känslan av att delar av skivan är överblivet material från förra rundan infinner sig ibland. Men när en lite svagare låt dyker upp följs den av två stenhårda repliker. Ett tydligt exempel är avslutande trion med standardlåten ”Osmium & Iridium” som knockas snabbt av suveräna ”Såå nära” och smått episka avskedshymnen ”Maskerade”.

Som alltid är det vassa humorn intakt. Skivans framsida består av egengjorda företagsloggor och återigen visar ständige vapendragaren Martin Kann sitt snille och sin goda samklang med pophundarnas wit.

Lyssna också på:
Bob Hund: Det överexponerade gömstället (2011)
Hans Appelqvist: Sjunga slutet nu (2011)
Wire: 154 (1979)

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Skivrecension för HD, februari 2012”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: