”This means war” – filmrecension för BT, februari.

24Feb12

Smaklöst agentdravel

Actionkomedi
This means war
Regi: McG
Med: Reese Witherspoon, Chris Pine, Tom Hardy, Chelsea Handler m fl.
Betyg: *

I This means war är Star Trek-hunken Chris Pine och muskelpaketet Tom Hardy (Bronson) bästa vänner, brothers in arms och CIA-agenter. De kämpar sida vid sida i vått och torrt. Senaste uppdraget gick lite snett när de råkade mörda en rysk bov vars bror är ute efter gruvlig hämnd. Agenterna blir förpassade till skrivbordstjänst.

Tuck (Hardy) har en son och längtar till ett lugnt familjeliv, Franklin (Pine) vill glida runt och vara playboy. Allt förändras när de båda träffar Lauren (Witherspoon). Hon blir kvinnan i deras liv fast på olika håll. Förväxlingen är att de båda vännerna inte vet att de dejtar samma tjej. Nu börjar ”kriget” i filmens titel. De börjar spana på varandra med övervakningskameror och buggningar. Men i slutändan handlar det inte alls om såpoperadiskussionerna kring kärlek, utan vem som ska erövra Lauren först och få henne på rygg? Zzzznark…

Regissören kallar sig McG och bara det borde vara en varningsklocka. Hans CV innehåller bland annat Charlie’s angels-filmerna och Terminator salvation. Den här gången har han gjort en extremt taktlös romcom-action med mycket pistoler, rockmusik, explosioner och sexfixerade mammor. Kvinnobilden är beklämmande och Witherspoon gör ännu en plastig ickeroll. Hon rullar med ögonen, svassar med sin trådsmala kropp och ler stort med sitt runda gulliga ansikte.
Alla karaktärer är overkliga, handlar irrationellt, älskar sig själva mest av allt och känns inte ens skapade med en ironisk touch. Mitt i allt ska filmen få oss ovetande att börja uppskatta finkultur som Alfred Hitchcock och Gustav Klimt. I sammanhanget blir inslagen bara bisarra och ovärdigt felriktade.

This means war drar som så många andra filmer ner den högst charmerande genren ”buddy cop movies” i smutsen. Jag minns när den hade sin peak för ungefär 20 år sedan med filmer som Dödligt vapen, Spanarna och Den siste scouten. Då fanns det hjärta, intelligens och ett stort mått humor. McG’s film är bara obscen, idiotisk och smaklös.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”This means war” – filmrecension för BT, februari.”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: