”Nobels testamente” – filmrecension för BT och Smålandsposten

02Mar12

Nya Liza Marklund-klyschor

Thriller
Nobels testamente
Regi: Peter Flinth
Med: Malin Crépin, Björn Kjellman, Leif Andrée, Kajsa Ernst, Björn Granath m fl.
Betyg: * *

2009 gjorde Malin Crépin en av senare års starkaste svenska rolltolkningar som narkoman i I skuggan av värmen. En slags kvinnlig variant av Frank Sinatra i Mannen med den gyllene armen. Ett bra sätt att försöka ta udden av prestationen är till exempel att vara med i en dussinthriller signerad Liza Marklund.

Hon tar över hjältecapen efter Helena Bergström som journalisten Annika Bengtzon. När vi möter henne är hon på den årliga nobelmiddagen i december och rapporterar för sitt vattenhål Kvällspressen. Under den berömda nobeldansen mördas en kvinna kallblodigt. Det visar sig att offret Caroline von Behring är högt uppsatt inom kommittén och en förespråkare för den kontroversiella stamcellsforskningen. Någon vill åt hennes jobb, men vem och varför?

Eftersom Annika är kallad som vittne får hon inte skriva om dådet. Hon tar fallet i egna händer och kan såklart inte låta den eventuella sanningen gå förlorad.

Colin Nutley gjorde för långa och överkokta filmer av både Sprängaren och Paradiset. Dansken Peter Flinth (Arn-filmerna) håller ett styvare grepp om tittaren men lyckas inte heller förvandla en haltande förlaga till skimrande guld. Det måste klia i fingrarna hos ironiker att göra nonsens av den här typen av staplade klyschor. Ibland tror jag till och med att jag tittar på en syrlig parodi av humorgruppen Grotesco. ”Jag måste ha in lite blod för fan”, säger exempelvis redaktören på tidningen.

Flinth och Marklund framställer Nobelsällskapet som ett ont släkte. En mansdominerad gubbmassa utan mycket till övers för kvinnor. Det gäller tyvärr på många platser i vårt samhälle och ska uppmärksammas. Gott så.
Spekulationerna, personporträtten, det standardmässiga upplägget och de väntade vändningarna är däremot stabbiga som en gräddig köttfärslimpa.
Eller kan det kanske vara så att Nobels testamente är en hämnd på en institution som Marklund är flera tusen mil från att tillhöra?

För den som vill ha mer är nyheterna dock goda. Fem ytterligare filmatiseringar kommer släppas på dvd. Som på ett löpande Wallander-band. Precis som det ska vara i swedish crime-sammanhang.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Nobels testamente” – filmrecension för BT och Smålandsposten”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: