Feist-konsert – recension för HD

09Mar12

Feist tar oss ett steg närmare himlen

Falconersalen, Köpenhamn
Torsdag 8 mars
Rock/pop
Betyg: 4

Att spendera internationella kvinnodagen i sällskap med en av våra mest begåvade kvinnliga artister måste vara mer än en vacker tillfällighet. Det är symboliskt. Lika passande som perfekt tajmat.

Feist på skiva är väldigt bra, live är hon ännu bättre. Låtarna andas nytt liv och når nya dimensioner. Sångerskan arrangerar om och bygger på, låter musiken utvecklas och snyggt glida in i ett högljutt larm. Detta gör henne till ett unikum i den halvtrötta genren singer/songwriter. Hon behärskar både soul, rock, pop, gospel och jazz. Kanadensiskan visar också att hon är en ypperlig gitarrist doppad i blues, men aldrig som i ett mossigt Mississippiträsk. Överjävliga låten ”Anti-pioneer” och ”Undiscovered first” är kraftfulla exempel som bekräftar faktumet.

I första delen av konserten får varje låt en expressionistisk målning på backdropen. I andra hälften projiceras extrema närbilder av bandet i en livekamera. Enkelt, opretentiöst och effektfullt.

De som hjälper till att ta musiken ett steg närmare himlen är bland annat en kvinnlig körtrio i munksärkar som hon kallar Mountain men. Multiinstrumentalisten Charles Spearin från Broken Social Scene finns där som en ledande hand i bakgrunden, en stabil klippa att luta sig emot när det behövs.

Feist bygger det mesta kring rytmer och ett nästan tribalt sväng där låtarna blir besvärjelser. Ett sätt att rensa och driva ut ett inre mörker. Hon agerar körledare och får hela publiken att sjunga i ett parti där gåshuden står som spröt. Den där känslan av att du bara vill stå kvar i ett moment och sköljas med gör att hon påminner mycket om Bon Ivers totalupplevelse. Publiken tas liksom med på en lika själslig som fysisk resa. ”My moon, my man” är tung som ett ånglok, ”I feel it all” är flickpop från 80-talet när den var som bäst, ”The limit to your love” är olycksbådande och orgeldränkt vemod, ”How come you never go there” öppnar dörrar som inte alls anas på platta.
Leslie Feists kväll är en intelligent, nyansrik och en bitvis magisk upplevelse.

Fredrik Söderlund

 

 

 

Annonser


No Responses Yet to “Feist-konsert – recension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: