”Kairo 678” – filmrecension för BT.

09Mar12

Att skrika för döva öron

Drama
Regi:
Mohamed Diab
Med:
Nelly Karim, Boshra, Maged El Kedwany, Ahmed El Fishawy, Bassem Samra m fl.
Betyg: * * *

Kairo 678 handlar om tre kvinnor i det moderna Egypten som står upp för sina rättigheter i ett orättvist samhälle. Alla blir de sexuellt trakasserade på olika sätt. I hemmet, på stan eller på arbetet. För Fayza går det så långt att hon sticker ner män på bussen med en spetsig hårnål. Polisen står moraliskt handfallen men tar till sist de drabbades parti.

De olika händelserna vävs snyggt ihop i ett episodiskt berättande som hoppar fram och tillbaka i tid. Mohamed Diab har baserat sin film på verkliga fall som blivit en fruktansvärd och nedtystad vardag i hemlandet.

Kairo 678 är en film om att skrika för döva öron. Ett försök till revolution där det gäller att våga för att vinna eller stå upp för rättigheter som för evigt verkar vara dolda i mörker. Den lyckas svartmåla ett helt land och nästan sätta upp blinkande skyltar som varnar kvinnor från att åka buss i Egypten.

Diab, som gått från författare till regissör, är långfilmsdebutant och det märks. Han snavar ibland i sin övertydligt didaktiska berättarteknik. Saken är god och problemet med att inte våga anmäla sextrakasserier måste upp till ytan. Personligen önskar jag att det gjorts på ett mer nyanserat sätt.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Kairo 678” – filmrecension för BT.”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: