”Bästa kungahus-filmerna” – artikel för HD

15Mar12

De bästa kungahusfilmerna

De är bortskämda, lider av storhetsvansinne och har ett ytterst förvirrat kärleksliv. Kostymdramer om kungligheter är oftast matinéer med hjärta, smärta, blod, svett och tårar.
Sanningar eller skrönor, det är frågan? Men det är lika oviktigt som intrigerna, skandalerna och sveken är en njutning att titta på.
I takt med Madonnas nya film ”W.E.” om Edvard VIII som abdikerade för att kunna gifta sig, listar Fredrik Söderlund några av sina favoritfilmer om regenter.

”Elizabeth” (1998) av Shekhar Kapur
Drottning Elisabet I (1533-1603) fick en turbulent och våldsam början på tronen som 25-åring. Vi ser Cate Blanchett i ännu ett infernaliskt kvinnoporträtt när hon försöker stävja halva Europa i en tid bland svek, krav, religiösa konflikter och vita peruker.
Regenten lyckas besegra Spanien samtidigt som det gick rykten om att hon var man på grund av sin aggressiva och kompromisslösa framtoning.

”Becket” (1964) av Peter Glenville
Bygger på en pjäs om engelska kungen Henrik II (1133-1189) och hans kontroversiella vänskap/konflikt med ärkebiskopen Thomas Becket. Vännerna beter sig både som bittra älskare och mansgrisar.
”Becket” har egentligen allt du behöver av överdramatiskt klasskådespeleri (Peter O’Toole och Richard Burton), plansmidande och rivalitet. Filmen fick dessutom ett helt ton med priser som bonus.

”Orlando” (1992) av Sally Potter
Virginia Woolf skrev boken, Tilda Swinton slog igenom i filmen. Orlando kommenderades av Elisabeth I att förbli evigt ung vilket han också lyckades med. Han blir en historisk adelsman som rör sig fritt genom fyra århundranden och dessutom genomgår ett könsbyte under resan. En poetisk, supersnygg debutfilm av Potter.

”Robin Hood” (1973) av Wolfgang Reitherman
Det fega lejonet Prins John måste vara en av filmhistoriens mest minnesvärda kungligheter. Rikard Lejonhjärta gav sig ut på korståg, John tog över den för stora kronan. Han sätter ett pris på Robin Hoods huvud och lyckades kriga sönder England. Denna Disney-favorit är en kavalkad av klassiska kommentarer som ”snåla ål” och ”krama ur den sista droppen ur dom där oförskämda, musikaliska bönderna”.

”Marie Antoinette” (2006) av Sofia Coppola
Skandaldrottningen nummer ett som till slut halshöggs under franska revolutionen för sitt omåttliga slöseri.
Coppola väljer att dra smarta paralleller till nutidens kändisdrottningar och till exempel slänga in ett par Converse-skor och musik av The Cure i det sena 1700-talet. Detta är film förklädd som en vacker bakelse.

”Barry Lyndon” (1975) av Stanley Kubrick
Irländska bondpojken Redmond Barry var opportunisten som nästlade sig in i kungahuset via armén och giftermål med Lady Lyndon.
Han var bufflig, naiv och kalkylerande. Gjorde slut på både rikedomarna, ära och sig själv.
Ryan O’Neal gör sitt livs roll som Barry. Kubrick inspirerades av 17-talsmålningar och använde sig av NASAs kameralinser för att nå episka höjder. Resultatet blev ett av 1900-talets största konstverk alla kategorier.

Fler fina rojalistiska filmer:
”Hamlet” (1948)
”Så tuktas ett lejon” (1968)
”Ludwig” (1972)
”Edward II” (1991)
”Drottning Margot” (1994)
”Den galne kung George” (1994)
”Richard III ”(1995)
”The king’s speech” (2010)

Fredrik Söderlund


Annonser


No Responses Yet to “”Bästa kungahus-filmerna” – artikel för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: