”Kvarteret Skatan” – filmrecension för BT

16Mar12

En usel Skata i långfilmsformat

Kvarteret Skatan reser till Laholm
Komedi
Regi: Mikael Syrén
Med: Johan Glans, Vanna Rosenberg, David Batra, Klara Zimmergren m fl.
Betyg: *

Kvarteret Skatan som humorserie hade alltid sina brister. Vissa sketcher höll helt enkelt inte måttet och kändes utdragna, illa skrivna och desperata. När det nu är långfilmsdags får jag tillfälle att omvärdera serien och fundera på om den ändå inte var så dum. Det här Laholmäventyret är en pina. Inte pinsam för att humorn är träffande utan för att den är taktlös, luktar halvunket och missriktar sina tvångsmässiga provokationer.
Filmen bygger vidare på seriens karaktärer. Magnus (Glans) och Frida (Rosenberg) har relationsproblem. Han är en kontrollberoende mes – hon vill ha en karl som tar tag i saker.
David Batra är fortfarande Ulf med klara psykotiska drag. Hans nya fru spelas av Klara Zimmergren, som faktiskt kommer undan med hedern i behåll. På en middag har alla andra planer för sommaren utom Ulf. När alla sviker blir han förtvivlad. För att få med sig vännerna till den traditionsenliga sommartrippen till Laholm lurar han alla att han är cancersjuk. Hans sista vilja är ännu en resa och de övriga kan såklart inte göra annat än att följa med.

Vulgokompisen Jenny (Mohlin) är också med på semestern. Hennes nya norska läkarman Rune kommer på besök i en privatjet. Här finns utrymme för lite godtrogen Sverige vs. Norge-komik, men det sträcker sig inte mycket längre än ”norrbagge”, oljevitsar och språkförvirring. Fast ankomsten innebär också filmens enda roliga episod när Rune skaffar fram cellgiftsbehandling till Ulf.

Att vara begränsad till kortare sketcher gynnar den här sorten av äckel- och galenskapsupptåg. Att dra ett skämt in i absurdum klarar dock fortfarande nästan bara Monty Python. Den bästa sekvensen kommer i absoluta slutskedet och varar i cirka tre sekunder. Då har tåget gått för länge sedan och biostolen är utsliten av allt skamset vridande.

Överlag ligger Kvarteret Skatans tokigheter tre klasser under det svagaste Sällskapsresan-materialet. Vad har egentligen en oskyldig liten halländsk by som Laholm gjort för att förtjäna detta?
Skäms på alla inblandade.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Kvarteret Skatan” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: