”Albert Nobbs” – filmrecension för BT

23Mar12

Glenn Close glänser i sin egen show

Albert Nobbs
Drama
Regi: Rodrigo Garcia
Med: Glenn Close, Mia Wasikowska, Janet McTeer, Aaron Johnson, Brendan Gleeson m fl.
Betyg: * * *

Sjätte gången gillt? Icke. Glenn Close fick ingen guldgubbe det här året heller. Däremot knep Meryl Streep sin tredje. Men Close förtjänar nog den lika mycket som hon gjorde som svartsjuk psykopat i Farlig förbindelse när Cher istället belönades.

Albert Nobbs är servitör på ett anrikt hotell, men bär på en hemlighet. Han är nämligen kvinna med ett mörkt förflutet. Hon sparar pengar till en dröm om att öppna en egen tobakshandel. När hon träffar Hubert Page (även hon en förklädd man) ser hon möjligheter och öppningar hon inte trodde var möjliga tidigare. Förvandlingen som Close genomgått för att spela Nobbs är både häpnadsväckande, melankolisk och fylld av patos. Hon har dessutom anammat en fläckfri irländska, åtminstone för en lekman som mig själv.
Close är otrolig och fångar varje nyans av förtryck och privata fängelse som Nobbs har skapat åt sig själv.

Det här är ett hjärtebarn för aktrisen. Hon spelar inte bara huvudrollen utan är manusmedförfattare, kompositören bakom originalsången och producent. Hon spelade Nobbs-karaktären redan 1982 i en mindre teateruppsättning.

Själva temat överglänser egentligen hur filmen är konstruerad och materialet hanterat. Som film sett har androgynitet skildrats bättre och mer inträngande på duken tidigare. Både i Transamerica, Boys don’t cry och när Cate Blanchett spelade Bob Dylan i I’m not there.

Regissören Rodrigo Garcia har även gjort det gripande episodexperimentet Nio liv där vi kastades in i nio kvinnors ögonblick fyllda av sorg, glädje och desperation. Nya filmen är en slags sekelskiftsvariant av Tootsie där en man utger sig för att vara kvinna för att få ett jobb. Albert Nobbs osar väl mycket av planterade känslor och är aningen styv i kanterna. Samtidigt är det ett elegant och tänkvärt drama som kommer oerhört lägligt med tanke på ”hen-debatten” om att hitta ett könsneutralt pronomen.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Albert Nobbs” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: