Glasvegas på KB i Malmö – konsertrecension för HD

28Mar12

Glasvegas
Kulturbolaget, Malmö
Tisdag 27 mars
Rock
Betyg: 4

Ungefär vart tionde år släpps ett klassiskt rockalbum som tittar bakåt för att sikta framåt – ”Nevermind”, ”Marquee Moon” och ”Funhouse” är goda exempel. Glasvegas första likaså. Men jag avfärdade uppföljaren snabbt. Tyckte det var för pompöst och konturlöst. När jag återvände till ”Euphoria heartbreak” för några dagar sedan blev jag otroligt sugen på den här konserten. Pompa och ståt brukar fungera bra live. Glasvegas i Malmö funkar storartat.

Det är alltid sanslöst coolt med en stående trummis. Svenska Jonna Löfgren har smält in ordentligt i bandet och är lite oväntat den enda med solglasögon. Hon bankar, styr tyngden och låter som ett annalkande oväder. Hela bandet är klädda i svart. Som en kvartett rockers hämtade från slutet av 60-talet och ett krig mot modsen på Brightons stränder.

Vi får intelligent fotbollsskrål i ”Go square go”, popeufori i ”Euphoria, take my hand”, en mullrande och underskön It’s my own cheating heart that makes me cry”, högtidligt molande mörker i ”Ice cream van” och trånande längtan i ”Please come back home”. Nya låten ”I’d rather be dead, than be with you” är arg som fan, hård som betong och smått lysande. En sån där låt som bara dessa skottar kan göra idag – en bittermelodram förpackad i stora gester och ilska. Ett bevis på att kedjan Phil Spector-The Clash-The Jesus & Mary Chain-Glasvegas känns som den självklaraste i världen.

James Allan är Glasgows egen sargade soulboy med ett hjärta av renaste arbetarguld. En vacker och lidelsefull rockstjärna som belönats med ett utseende som minner både om Joe Strummer och en ung John Cusack. Allans skotska dialekt är bredare än engelska kanalen, hans klass- och kärlekshymner lika självklara, blödande och stolta som någonsin hos Broder Daniel eller John Lennon. När han skriker ut sitt känslospektra är det lätt att bli imponerad och tagen.
Några grötiga minuter till trots – detta är ett rockband som fortfarande skapar minnesvärda kvällar med sin kompakta och mäktiga ljudvägg.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Glasvegas på KB i Malmö – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: