”The Lady” – filmrecension för BT

05Apr12

Fegt men suveräna skådespelare

The Lady
Drama
Regi: Luc Besson
Med: Michelle Yeoh, David Thewlis, Jonathan Raggett, Jonathan Woodhouse m fl.
Betyg: * * *

Tajmingen kunde knappast vara bättre för The Lady. I veckan stod det klart att Aung San Suu Kyi får en plats i Burmas parlament. Det är däremot synd att Luc Besson har gjort en ganska vattnig filmversion av hennes liv.

Suu Kyis historia är otroligt fascinerande och fullkomligt absurd. Hon sattes i husarrest av landets regim efter att hon vunnit valet 1989 och anklagades för fusk. Ett personligt tillfångatagande som varade till och från i 15 år fram upphävningen 2010.

Luc Bessons film vill vara lika storslagen som Gandhi, men har ett felriktat fokus. The Lady är för feg och styv i utförandet och regissören är inte riktigt i sitt rätta element. Besson har visserligen kallat filmen för en kärlekshistoria. Men jag vill veta mer om den politiska agenda och det omänskliga motstånd denna urstarka och modiga kvinna möttes av än att se familjen komma springandes med öppna armar en tionde gång. En mer profilstark och modig filmare hade borrat ner sig i paniken och frustrationen som en husarrest måste innebära.

Filmens nav är en porträttlik Michelle Yeoh (Crouching tiger, hidden dragon) som verkar ha vigt sitt liv för denna roll. Yeoh gick ner nästan tio kilo och har studerat varje rörelse, kroppsspråk och tålmodiga grace hos Suu Kyi. Porträttet är fantastiskt och rörande. David Thewlis är också suverän som den ständigt byråkratimotarbetade maken Michael Aris. Det må ligga en för snäll och tam slöja över Bessons biopic men den är absolut sevärd med tanke på den historiska angelägenheten, politiska galenskapen och skådisarna i huvudrollerna.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”The Lady” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: