”A royal affair” – filmrecension för BT

13Apr12

A royal affair
Drama
Regi: Nikolaj Arcel
Med: Alicia Vikander, Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard, Trine Dyrholm,
David Dencik m fl.
Betyg: * * * *

Caroline Mathilde var brittisk prinsessa som blev bortgift med Danmarks Kristian VII som 15-åring. Kungen var schizofren och sågs som sinnesrubbad. Caroline får barn med kungens livläkare Johann Struensee som med ideologisk skärpa och censurerade texter gick i bräschen för upplysningstidens idéer. Allt går åt skogen. En dansk tragedi som gjord för vita duken. Den gamla vanliga kungahushistorien med andra ord? Långt ifrån. A royal affair är ett kostymdrama av en kvalité vi inte är vana vid i Norden. En storslagen sorgegondol som flyter i samma mörka vatten som Stanley Kubricks Barry Lyndon, Lagerkvists Dvärgen och Shakespeare.

Den samlade skådespelarensemblen med Sandareds-bördiga Alicia Vikander i spetsen tror verkligen på varje manusstrof och kastar sig över karaktärerna som rovdjur. Det är en fröjd att se Mikkel Boe Følsgaard återhållsamma galenskap i sitt osmickrande kungaporträtt. Han framstår som en dum spillevink, djupt ärrad av sin sjukdom. En svag, osympatisk uppenbarelse som man i slutändan bara kan tycka synd om. Om ni kan tänka er en nymodellerad version av Mozart i Amadeus utan genidragen kommer ni ganska nära.

Fånig resereklam eller inte, Mads Mikkelsen är en oerhört stabil skådis. Det som kallades livläkare i slutet av 1700-talet kan idag närmast beskrivas som en personlig livscoach, stöttepelare eller psykologisk ledsagare. Genom intelligent manipulation där Struensee får kungen att spela teater inför massorna lyckas han ta sig ändå upp i tronen som envåldshärskande kung av Preussen. P.O. Enquist byggde sin bok Livläkarens besök på samma man. Det finns så mycket vrede, sorg och pondus i det där fårade Mikkelsen-ansiktet där det charmanta slår om till lömskhet på några få sekunder.
Vikander är 23 år och har redan en karriär i Hollywood efter tre huvudroller på hemmaplan. Hon är värd varje uns av framgång. Drottning Caroline är en svår roll att ta sig an, en känslokrävande berg-och dalbana som långt mer renommerade aktriser skulle ha svårt att axla. Hon är en av sin generations mest lysande stjärnor.

Som helhet är A royal affair ett vackert orkestrerat drama. Den är rik på detaljer och ett relevant tidsdokument där både smittkoppor, Voltaire och en bisarr kärlekstriangel får plats utan att det känns hafsigt eller ogenomtänkt. Det vill säga en levande berättelse hundra mil från högstadiets dammiga historieböcker. Fotot glänser, temperamentet skiftar och filmen forcerar framåt med ett starkt självförtroende. Vårens antirojalistiska pärla.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”A royal affair” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: