This Vision & Helena Arlock – konsertrecension för Hd

21Apr12

This Vision (betyg 4)
Helena Arlock (betyg 3)
The Tivoli, Helsingborg
Fredag 20 april
Pop 

Synthmakt – heavyslakt…eller tvärtom. Så lät det i korridorerna när jag växte upp. En kväll med Helena Arlock och This Vision är som att transporteras 30 år tillbaka i tiden. Gärna för mig. Mitt hjärta klappar hårt för 80-talets mörkare brittiska bakgårdar.
Arlock flyttade från Helsingborg för några år sedan och hamnade i Göteborg. Hon ingår i Anders Kleerup-ledda musikkonstellationen Me And My Army.

I början ger konserten mer en känsla av soundcheck. En gles publik är också publik. Interaktionen är så gott som obefintlig. Några små blygsamma ”tack” gör oss påminda om att vi faktiskt är där.
Arlock är klädd som en lite mer gothig Cyndi Lauper med sylvassa spetsklackar och en korpsvart snedlugg som kalufs. Hennes pop är lite jazzig med kliniska beats och analoga syntar. Tre MacBook-äpplen står och lyser på scenen som sig bör. Hon har garanterat haft en svår Björk-period i livet, vem har inte det?
Röken sprider sig som en dimma i lokalen. Effekten blir extra laddad när hon sätter sig vid sin elektroniska cello. Med sin benvita färg och sina håligheter ser den ut som ett designat skelett. Tingesten är mycket vacker och kvällens estetiska höjdpunkt. Arlocks electropop är fin med lätt svävande speldosamelodier. Inte mycket klibbar sig fast. ”Emotional” är som titeln lovar den mest känslostormande låten.
Jag får för mig att det här kommer låta bättre på kommande skivan. Något att lyssna på mer intimt i hörlurar. Mycket fokus ligger på enskilda ljud och har en nattlig touch. Musiken kommer inte riktigt till sin rätt ikväll.

Det gör till en början inte This Visions begåvade popkaskader heller. När killen vid mixerbordet har vaknat hör vi detaljerna i storheten. Helsingborgs New Order har melodier som lyfter högt, Marcus Lantz har en nasalt perfekt pipa. Jag hör klara stänk från både Pet Shop Boys, Psychedelic Furs lugnaste stunder, The Cure och Ultravox. ”The boy with a heart of glass” är en skör midtempodänga med en suverän refräng. Danspigga ”Dance with me” har en kusin i Kents ”Music non stop” med ”nån slags ABBA-takt”, som Lantz lite skamset kallar den.
Sångaren ursäktar sin oerhörda nervositet. Den behövs inte, det här kommer gå alldeles utmärkt. Jag ser mycket fram emot skivsläppet om några veckor. Där kommer nyanserna och det storvulna träda fram i ett klarare ljus.

Synthen har alltid haft ett stort fäste i Helsingborg med Elegant Machinery och Covenant för att nämna ett par. This Vision skulle kunna vara fanbärare för en ny våg. Det är de absolut värda.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “This Vision & Helena Arlock – konsertrecension för Hd”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: