Daniel Savio – skivrecension för HD

04Maj12

Daniel Savio (Dødpop/Border)
Pop
Betyg: 4

Hej och välkomna till Skweee-världen. Här är vi några nordiska DJ:s som låter våra barndomsljud från Commodore 64-spelen smälta samman till ljuv lo fi-electro. I vårt land råder högt mixade syntar, kliniska beats och våta drömmar om Kraftwerk, Detroit-techno, syntetisk hip hop och funk. Många av er kanske uppfattar ljudbyggena som störigt blippande. Men om ni lyssnar noga så har vi bakat in en massa asgrymma melodier i experimenten.
Ungefär så skulle en genrebeskrivning av Skweeen kunna låta. Presidenten heter Daniel Savio. Han figurerar också under alias som Kool DJ Dust. Detta skandinaviska fenomen med förgreningar i framför allt Finland och Norge.
Musiken kan liknas vid en tonsatt arraksrulle. Som att dammsuga upp smulorna från de senaste 30 årens elektroniska genrekrockar och hipsterkänsliga storstadsbor.

Det är instrumental popmusik som låter hopplöst bakåtsträvande, men som ändå lyckas kittla de flesta sinnena i samklang med vårens hormoner och förvirrade känslor.
Inget är lämnat åt slumpen. Savios album är ett kontrollerat mishmash där Roland-synten står högst upp på altaret. Den tillbeds och putsas upp med vita handskar i skweee-kollektivets vardagsrum.

Personligen tycker jag att dessa små märkliga ljudlekar är otroligt underhållande. Känslan av att upptäcka Warp-electronican på nytt gör sig påmind. Det var på det brittiska skivbolaget som både Aphex Twin, Autechre och Boards of Canada slog igenom. Här hittar vi alltså en naturlig kedja – Düsseldorf på 70-talet, Sheffield/London på 90-talet och Zinkensdamm i Stockholm 2012.
Nostalgin står högt i kurs. Historien upprepar sig. Samtidigt känns Daniel Savios skiva mer framåtblickande och kompromisslös än 20 stycken valfria brittiska rockband som poserar med en cigarett och skinnjacka på NME:s senaste omslag.

Lyssna även på:
Kraftwerk – ”Electric café” (1986)
Black Dog Productions – ”Bytes” (1993)
”Harmonia Family Album” – Diverse artister (2011)

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Daniel Savio – skivrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: