Frida Hyvönen – konsertrecension för HD

05Maj12

Frida Hyvönen
Victoriateatern, Malmö
Fredag 4 augusti
Pop
Betyg: 3

Kvällen innan hade jag varit och sett superhjältespektaklet ”The Avengers”. Så när Frida Hyvönen kom ut på scenen i guldcape och svarta spandex kändes det liksom helt naturligt. En fortsättning på ett tema och en bisarr slump.
Men vilka är egentligen Hyvönens superkrafter? Hennes röst spänner över många känslor, har ett ystert temperament som matchar det intensiva pianospelet.
Svagheterna då? Yvigheten, ojämnheten och viljan att klämma in för många genrer i samma låt.
En picknick-konsert i Victoriateatern är ett långlivat och trevligt fenomen. Runt om mig slåss allt från mögelost, sushi och chips om doftutrymmet. Det är en strålande idé att köra två kvällar på ett mindre och gemytligare ställe istället för en spelning på ett större. Båda kvällarna är utsålda. Hyvönen har skaffat sig en hängiven publik genom de två senaste albumen, intelligenta kapitel fyllda av ledsen men dynamisk pianopop. Varje låt är som en liten historia, personliga betraktelser över det som kallas livet. Vare sig det handlar om att titta på expojkvännens semesterbilder på Facebook, en elegi över sångerskans farmor eller att jämföra en ungdomlig kärlek med 80-talsklassikern ”Dirty dancing”. Förmodligen lyckas inte så många få in både stegosaurus och Beetlejuice i samma låt (”Science”) och få det att låta så gripande.

Hyvönen är balladdrottning och när de mestadels stirriga upptempolåtarna dyker upp fyller de inte så mycket syfte. Oftast gömmer det sig tillräckligt med temposkiften, nyanser och drama där som gör att de snabba låtarna blir överflödiga. De lugna låtarna räcker gott. Hon svänger mellan att vara både en svensk Kate Bush Patti Smith och Freddie Mercury i sina mer dämpade kompositioner. Bäst under kvällen är ”Hands” – en skräckinjagande, böljande och nästan gotisk sorgevals om arv, sjukhus och fotografier.

Bandet med bland andra superproducenten Jari Haapalainen på trummor dekorerar spänstigt Hyvönens begåvade stycken. Kvartetten blir en sammansvetsad om än lite spretig allians som tar nya krafttag på lördagen.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Frida Hyvönen – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: