”Get the gringo” – filmrecension för BT

11Maj12

Mel, Mexiko och mariachi

Regi: Adrian Grunberg
Med: Mel Gibson, Peter Stormare, Kevin Hernandez, Dolores Heredia m fl.
Action
Betyg: * * *

Kalla honom obehaglig våldsfetischist, antisemit eller bara galen. När han är i form och undantagen alla epitet är Mel Gibson en skicklig skådespelare som behärskar många genrer. Get the gringo är hans första fängelsefilm och något av ett hjärteprojekt. Han står som både manusmedarbetare och producent.

El Pueblito är ett socialt experiment som existerar i verkligheten. En fängelsestad utanför Tijuana i Mexiko där brottslingar ingår i ett korrumperat mikrosamhälle. Hierarkin är tydlig och polisen lika smutsig som företagandet innanför murarna. Gibson kände en stark dragning att berätta om det. Det är förmodligen därför han känns mer uppeldad och underhållande än på flera år.
Efter en misslyckad smitning från ett rån blir Driver inlåst bland tusentals mexikanska fångar och måste hitta ett eget sätt att överleva. Han träffar en tioårig pojke som vägleder honom. Mitt i allt kaos hittar vi en känslig transplantationshistoria, gangstrar som är ute efter pengarna Driver kom över och en jakt på respekt.

Det är framför allt välkommet att se en stabil actionfilm som inte befinner sig på dagisnivå. Sam Peckinpahs (The Wild bunch) ande svävar över de snyggt koreograferade skjutscenerna och Desperado känns som en given inspirationskälla.

Ett brungult foto förhöjer känslan av ett glödhett inferno och Gibson är i charmig högform. En del osannolika svängar och en något överambitiös läggning drar ner helheten. Men Get the gringo är definitivt en begåvad injektion som får blodet att bubbla.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Get the gringo” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: