Tim Burton-artikel för HD

11Maj12

Fyra nyanser av Tim Burton

Dags igen för vampyrer, häxkraft och skruvad humor. Sagoskräckmästaren Tim Burton är tillbaka med nya Johnny Depp-samarbetet ”Dark shadows”.
Regissören må ha tappat en del av storheten men det finns gott om magiska guldkorn. Som en nostalgisk tillbakablick summerar Fredrik Söderlund några favoritscener ur den digra Burton-katalogen.

Burton humoristen – ”Beetlejuice” (1988)
Burton har en förmåga att få skådespelare att ta fram sina innersta demoner. Michael Keaton kunde spela ut hela sin humorarsenal som spöket Betelgeuse från underjorden.
De roligaste scenerna är i väntrummet du kommer till efter du dött. Mimik, timing, voodoo, sexskämt, deformitet och visual gags. Regissören och Keaton får med allt på en minut. Genialiskt, dumkvickt och alldeles underbart.
http://www.youtube.com/watch?v=Fj_inlzsDhQ

Burton skräckgothen – ”Batman returns” (1992)
Andra Batman-filmen är som en mörk serietidningsopera. The Penguin lever nere i kloakerna där han smider planer med en arme av clowner och (såklart) kungspingviner med raketer på ryggen.
Min favoritskurk i Batman-serien är ondska och äckel personifierad. Samtidigt är han en fuling som söker sitt mänskliga ursprung och framkallar en slags sympati mitt i all galenskap.
Danny DeVito har aldrig varit bättre och slutscenen när Oswald Cobblepott möter döden är en Burton-klassiker.
http://www.youtube.com/watch?v=S7zuMMuFjpA

Burton nostalgikern – ”Ed Wood” (1994)
Biografifilmen om Edward Wood Jr (även titulerad ”världens sämsta regissör”) är kanske Burtons finaste två timmar.
Woods möten med den döende ”Dracula”-skådisen Bela Lugosi, mästerligt spelad av Martin Landau, är lika rörande som sorgkantade. Två karaktärer som Hollywood glömde finner varandra och bygger upp en vänskap. De blir själsfränder och hinner med några fina stunder tillsammans. Som i denna scen när de båda tittar tillbaka på en skräckklassiker från det förgångna och en nostalgisk knopp brister inombords.
http://www.youtube.com/watch?v=qISIkrFOVyc&feature=relmfu

Burton romantikern – ”Big fish” (2003)
Vad gör man inte för att fånga den man vill gifta sig med? Ed Bloom samlar ihop alla påskliljor i fem stater för att blända sin älskade Sandra med ett gult blomhav utanför dörren. Som straff får han storstryk av hennes (ska det visa sig inom loppet av några sekunder) ex-pojkvän. Poetisk men blåslagen rättvisa.
”Big fish” är Burtons senaste riktigt bra film och han skapade förmodligen den finaste påsklilje-scenen genom tiderna.
http://www.youtube.com/watch?v=Gj66KeIkOts

Fakta
Född i Burbank, Kalifornien 1958. Tim Burton gick från att vara en inåtvänd illustratör hos Disney till att bli en av världens största regissörer.
I början av 80-talet rekommenderade självaste Stephen King ynglingen Burton till Warner Bros. Debuten ”Pee-Wee stora äventyr” (1985) blev en succé och bollen var i rullning. ”Beetlejuice” (1988) och ”Batman” (1989) följde och resten är surrealistisk historia.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Tim Burton-artikel för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: