”Ministern” – filmrecension för BT

23Maj12

Syrligt franskt politikerdrama

Regi: Pierre Schöller
Med: Olivier Gourmet, Michel Blanc, Zabou Breitman, Sylvain Deblé m fl.
Drama
Betyg: * * * *

”Politiken är ett ständigt lidande”. Orden är Frankrikes transportminister Bertrands Saint-Jeans. Han springer omkring i korridorerna, pratar ständigt i mobiltelefonen (där han har ”4000 kontakter och inte en enda vän”) och blir slutligen offer för sin egen oförsiktighet. Han är under ständig press men fokuserar mer på att upprätthålla en stabil image än att tänka med ett demokratiskt hjärta. ”Ministern” är en rykande högaktuell film nu när förändringarnas vindar blåser i Élysée-palatset.

I den politiska toppen pågår ett rävspel med desperata privatiseringar, maktmissbruk och cynism. Vi har sett det i olika former tidigare. Men i ”Ministern” kryper ett obehagligt sociothriller-element omkring och tar sig in under huden. Filmen räds inte att visa blod i bokstavlig bemärkelse. Vi tas också rakt in i den privata sfären med hjälp av udda lösningar där inkommande sms visas som stora skärmar i bildrummet. Bertrand är en osympatisk lögnare som bland annat utnyttjar en fruktansvärd bussolycka för att ställa sig själv i god dager. En något övertydlig symbolik om att arbetarklassen alltid förlorar är genomgående. Men kritiken måste sticka som en nål i ögat på en fransk regering som bespottats med missnöje.

Belgiska socialrealism-bröderna Dardenne har producerat. Deras paradskådis Olivier Gourmet spelar huvudrollen. Han är fantastisk i vanlig ordning. ”Ministern” är en film som växer på dig och slår med full effekt efter några dagars groende.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Ministern” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: