”Take shelter” – filmrecension för BT

25Maj12

Suveränt psykologiskt sammanbrott

Take Shelter
Regi: Jeff Nichols
Med: Michael Shannon, Jessica Chastain, Tova Stewart, Shea Wigham m fl
Psykologiskt drama
Betyg: * * * *

Vad är det egentligen som håller på att hända med den stabila familjefadern Curtis? Plötsligt plågas han av mardrömmar som liknar kaosartade profetior. Han får en känsla av att apokalypsen är nära, att han har ärvt sin moders paranoida schizofreni. För att bota paniken går han in i en slags manisk övertygelse om att bygga färdigt tornado-skyddsrummet i trädgården. Kommunikationen med den döva dottern Hannah haltar samtidigt som hans misstro till frun Samantha tilltar.

Filmens heliga skådespelartrio med Michel Shannon, nya favoriten Jessica Chastain (Tree of life) och debutanten Tova Stewart är som en imploderande bomb. Varje uns av karaktärernas brister som vägs upp av kärleksfulla blickar är inträngande och naturliga.
Det som är så vackert och harmoniskt på ytan håller på att krackelera på insidan. Utan överspel och med en metodisk övertygelse försöker kärnfamiljen avstyra vad som närmast liknar ett kärnvapenanfall. Shannon, Chastain och Stewart är fullkomligt briljanta.

Regissören Jeff Nichols har lyckats skapa en intelligent genremix som borde vara omöjlig att ro i hamn. Take shelter är en slags socialrealistisk skräckparanoia med sci fi-övertoner. Ett mångbottnat, skrämmande, unikt och rasande skickligt stycke film. En lika modig som risktagande skildring av ett skenande tillstånd. Den psykologiskt uppiskade känslan från Stephen King och samma nedmonterande av den vanlige mannens mentala tillstånd som brukar komma från Cormac McCarthys (The Road) penna ligger över filmen som en regntung himmel.

Filmens slutsekvens har diskuterats lika flitigt på internet som valfri scen ur David Lynchs skräcklabyrinter. Många tolkningar är rigida. För att bilda dig en egen uppfattning måste du springa och se Take Shelter. Nu!

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Take shelter” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: