The Cardigans/Van Hagar på Mejeriet – konsertrecension för HD

07Jun12

The Cardigans
Onsdag den 6 juni
Mejeriet, Lund
Pop
Betyg: 4

The Cardigans leker lite med oss. På den här lilla specialturnén går de under skyddad identitet och kallar sig Van Hagar (en fyndig sammanslagning av Van Halen och dess forna sångare Sam Hagar). De spelar sitt viktigaste och kanske bästa album ”Gran turismo” (1998) från början till slut. Ni vet den med ”My favourite game” och ”Erase/Rewind”. Det känns lite konstigt att upphovsmannen och bandgeniet Peter Svensson inte är med, men inlånade Moto Boy funkar fint.

”Gran turismo” innebar ett smutsigare, mörkare, stiffare och mer elektroniskt The Cardigans. De la de sista cocktailglasen åt sidan, plockade fram tunga basgångar och blottade sin rocksida på allvar. Svensson och kompani visade att de kontrollerade studiotrix med samma järnhand som sina melodier.
Håller skivan 14 år senare? Absolut.

Nina Persson är cool, vacker och visar att hon fortfarande klär sig bäst i Sverige. Rösten har inte riktigt samma pondus, spricker stundtals och fixar inte riktigt de högsta tonerna. Sångerskan väger upp det med andra attribut.

En fördel/nackdel med att framföra ett album är att du vet precis vad du får och i vilken ordning. Framför allt kan låtar uppenbara sig som du en gång glömt bort. Balladen ”Higher” är en sådan – en elektronisk vaggvisa om desperat kärlek och klara ekon av när Massive Attack var relevanta.

Bandet kommer in igen och gör mäktiga versioner av bland annat ”You’re the storm”, ”I need som fine wine” och ”For what it’s worth”. Liksom som grädde på moset. Vi kommer förmodligen aldrig höra en ny skiva av The Cardigans, men det här stillar behovet ett bra tag.
Den här veckan har varit smått konsertunik. Klubbspelning med Kent i lördags och firandet av nationaldagen i onsdags med en av Sveriges största musikexporter.

”Vi har nu spelat musik från 90- och 00-talet. Nu ska vi spela en låt från 1800-talet”, säger Persson”. Publiken tittar konstigt på varandra. Sedan drar bandet igång ”Lovefool”. Vi lär oss att aldrig underskatta nostalgi.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “The Cardigans/Van Hagar på Mejeriet – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: