Lars Winnerbäck på Sofiero – konsertrecension för HD

10Aug12

Winnerbäck lever ut sin rockdröm

Lars Winnerbäck
Sofiero, Helsingborg
Torsdag den 9 augusti
Rock

Inledningen är rasande effektfull. En film på en gigantisk duk där en kvinnlig dödsängel dansar fram i slow motion på en kyrkogård. Vi hör Staffan Westerbergs (”Vilse i pannkakan”) berättarröst. Winnerbäck själv kommer ut som en rödhårig Messias med ett svart paraply som käpp. Tonen sätts och sinnena kittlas.

Winnerbäck har på tio år blivit Lasse med hela Sverige. Precis som Hellström har blivit Håkan och Lundell blev Uffe. Han förkunnar tidigt att ”Jag är ingen pratkvarn, det vet ni redan. Jag skriver låtar istället”. Flertalet av kvällens låtar har grävt sig långt in i tusentals svenskars hjärtan. De radas upp som ett pärlband – ”Elegi”, ”Om du lämnade mig nu” och ”Hugger i sten” skapar dånande allsång mellan trädtopparna. Han är kanske arketypen av rockpoeten – ett slitet och trist uttryck, men likväl passande i sammanhanget.

Den här sommaren får Winnerbäck leva ut sina rockdrömmar till fullo. Turnébandet består av forna Hellacopters-medlemmar och folk från Weeping Willows. Personligen tycker jag att rock-Winnerbäck alltid har funkat sådär. I den här sättningen blir det extra tydligt att mycket är ganska ointressant, bredbent standardrock. Det är lite som att Winnerbäck har fått hoppa in i ett återförenat Hellacopters men med segare låtar. Nicke Anderssons gitarrsolon får dessutom på tok för mycket utrymme.

Men vi får givetvis prov på vad som gör Linköpings-sonen till en av Sveriges mest populära artister – hans poetiskt överladdade ballader. Nu badar de dessutom i ett mer kompakt mörker än någonsin. ”Järnvägsspåren” och sprillans nya ”Jag var och köpte en kostym” gnisslar och oroar. Det känns som om Winnerbäck har sneglat en del på eviga inspirationskällan Thåströms estetik och inramning.

Jag är inte säker på om det är denna version som Winnerbäcks mest hängivna fans vill ha. Han försöker stiga ur det förväntade och traditionella, modernisera sig själv till det yttersta. I min bok är det dock alltid ett steg framåt.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Lars Winnerbäck på Sofiero – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: