”Kompani Orheim” – artikel för HD

17Aug12

Stark norsk ungdomsskildring

Jarle Orheim får ett telefonsamtal av sin mor som berättar att hans far har dött. När han får beskedet rullas barndomsbilderna upp och vi förflyttas till 1985 med Live Aid-galan som utgångspunkt. Men allt är inte som det ska. Det vilar ett mörker över familjen med en alkoholiserad och misshandlande far. Upplägget påminner mycket om ”Svinalängorna” i både tema och ton.
– Min intention var att samtliga personer skulle ha både dåliga och bra sidor. Att det inte ska vara lätt att älska eller hata någon karaktär. Och det är ju så människor är mest, säger Arild Andresen.

Jarle kompenserar sin otrygga miljö med att intressera sig för musik och politik. Han stänger in sig sina hörlurar och lockas av den vänsterpolitiskt drivna killen Helge. Han blir en slags fadersgestalt som Jarle kan se upp till.
– Jarle behöver en stark alternativ värld för att fly sin egen vardag i hemmet. Tonåren är den mest formbara åldern i våra liv där vi försöker hitta oss själva och så mycket händer inombords. Den första ölen, den första kyssen, våra värderingar och vår musikaliska identitet – allt ska formas. Jag växte själv upp på 80-talet och det känns som allt var antingen eller då, säger Andresen.
Kan vi se mycket av dig i Jarle?
– Jag växte inte upp med en missbrukande far, men upptäckarlusten och viljan att prova alternativa vägar som ung delar jag definitivt med Jarle. Bilden av ens föräldrar ändras väldigt mycket när man blir äldre. Det är också en viktig del av filmen och något jag kände igen mig i.

Jarle Orheim genomgår många känslomässiga dalar och får se sina föräldrar svika honom gång på gång. Porträttet måste ställa stora krav på skådespelaren Vebjörn Enger som gör ett fantastiskt jobb.
– Han är amatör vilket bara gjorde det mer äkta och inträngande på något sätt. Vi hade audition med cirka 200 pojkar. Vebjörn hade den där skörheten och samtidigt starka pondusen som vi var ute efter, säger Andresen.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Kompani Orheim” – artikel för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: