”Cosmopolis” – filmrecension för BT

07Sep12

Dystopi från en vit limousin

Cosmopolis
Regi: David Cronenberg
Med: Robert Pattinson, Kevin Durand, Paul Giamatti, Samantha Morton, Juliette Binoche m fl.
Kategori: Thriller
Betyg: * * *

Don DeLillos kalla och cyniska samtidsdystopi har blivit en lika cynisk paranoia i David Cronenbergs händer. Twilight-vampyren Robert Pattinson spelar biljardären Eric Packer. Han har allt, men samtidigt ingenting. Han är ett tomt skal med hela världen i sin hand. I baksätet på sin vita limousin ser han hur samhället utanför krackelerar samtidigt som han får sin dagliga hälsokontroll, har sex med sin sekreterare och ständigt får nya bud från Komplexet (hans mystiska arbetsgivare). De ljudisolerade gatuskeppet glider snyggt fram som ett kapitalistspöke genom en världsmetropol där krigsstämning råder på gatorna. Packer avskärmar sig och har alla sina möten i limousinen. Han är dessutom mordhotad och attackeras av stadens anarkister. Folk stiger in och ut ur bilen. Varje ny karaktär blir som ett kapitel i en bok.

Men allt han ville var att komma till sin favoritfrisör på andra sidan Manhattan. Eftersom presidenten är i stan är vägar blockerade och högsta beredskap måste tas.
Cronenberg är egentligen perfekt regissör för att ro hem denna intelligenta kapitalismkritik, även fast jag börjar sakna hans body horror-dagar och storverk som Videodrome mer och mer.
Cosmopolis är litterär, fascinerande och lika välkalkylerad som Packers ogenomträngliga datasystem, men biter sig ändå inte fast helt och hållet.
Filmen är som en välutvecklad högskoletes klädd i kolsvart kostym. Ett imponerande stilistiskt verk, men där hjärnan hade behövt ett bultande hjärta.

Fredrik Söderlund

 

Annonser


No Responses Yet to “”Cosmopolis” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: