”Lawless” – filmrecension för BT

14Sep12

Lawless
Regi: John Hillcoat
Med: Tom Hardy, Shia LeBeouf, Gary Oldman, Guy Pearce, Jessica Chastain m fl.
Kategori: Gangsterfilm
Betyg: * * * *

Vad säger hembränning och spritimperium under depressionen om vår samtid? Mest att profithunger, hämnd och primala våldsinstinkter fortfarande långsamt gnagar sönder den mänskliga själen.

De tre Bondurant-bröderna med Forrest i spetsen är traktens mest pålitliga bootleggers (laglösa alkoholsmugglare). Till en början är de områdets ekonomiska ryggrad. När både maffian och storstadens poliskår börjar samarbeta och vill ha sin del av whiskyn eskalerar motsättningarna och briserar till ett kaos. Det pastorala möter storstan. Bara en kan vinna.

”Lawless” är en våldsam familjekrönika/gangsterkrigs-skildring skriven av mörkermannen Nick Cave och regisserad av australiensaren John Hillcoats (”The Road”) stensäkra händer. Men trots att allt pyser av ilska och jävelskap så finns det definitivt rörande och till och med söta passager.
Filmen är fylld till bredden med karaktärsskådespelare som nya favoriten Jessica Chastain, mäktige Tom Hardy och Shia LeBeouf. Guy Pearces porträtt som den sadistiske New York-agenten Rakes får räknas som en av årets mest psykotiska. Jag känner pinande vindar och drag från både ”No country for old men”, ”De omutbara” och ”Broarna i Madison County”. Testosteronstinn neo-westernamericana när den är som mest sagolik, stilfull och blodig.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Lawless” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: