”Flimmer” – filmrecension för BT

21Sep12

”Flimmer”
Regi: Patrik Eklund
Med: Kjell Bergqvist, Allan Svensson, Jacob Nordenson, Olle Sarri, Saga Gärde m fl.
Dramakomedi
Betyg: * * *

Kontor på film? Jag kommer osökt att tänka på ganska många filmer där ”Office Space” får räknas som genrens mästerverk. Eller för all del Ricky Gervais ikoniska tv-serie. Det finns något tilltalande i en tajt men samtidigt öppen miljö där det tisslas, skvallras och bedras. Apparater som trilskas, lustfyllda eller hatiska blickar som utbyts och den obligatoriska firmafesten.

Telekombolaget Unicom har kört fast och behöver en nytändning. De måste ”förnya sig och behålla marknadsvärdet”, som vd:n säger. Det råder obalans och arbetsplatsen är nära ett haveri. Allt medan en gerilla försöker sabotera för företagets egenstyre över staden och deras miljöbov-takter. Ett strömavbrott blir förödande för hela orten. Kvar blir människorna och deras tafatta försök att klara sig i ett tekniksamhälle som överger dem.

Här finns ett kilo dråplig humor. Den där sorgkantade, tragikomiska ådran som gör att du både skrattar åt och med karaktärerna.
Patrik Eklunds långfilmsdebut är en halvmörk situationskomedi som vill väldigt mycket, men som landar någonstans på halva vägen. Bäst sköter sig scenografin, en udda ”David Lynch goes buskis”-stämning och skådisen Jacob Nordenson (”Gynekologen från Askim”).

Problemet med många hyperestetiskt drivna filmer blir att det oftast stannar på ytan. I just Sverige tänker jag på filmer som överskattade ”Ping pong-kingen” och vårens ”Katinkas kalas”. Oerhört begåvade stilövningar, men där det sipprar igenom en slags filmskola-medvetenhet som står i vägen för riktiga känslor. Den som tar hem det nordiska förstapriset i hur man lyckas med kombinationen är såklart Aki Kaurismäki.
Det finns mängder av talang, hopp och lovande blod inför framtiden hos ”Flimmer”-teamet. Om de vågar släppa taget om Roy Anderssons tablåer och Jacques Tatis ande för att träda djupare in kommer det bli lysande.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Flimmer” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: