Intervju med Gabriela Pichler (”Äta Sova Dö”) – artikel för HD

07Okt12

Ett skånskt samtidsporträtt

Gabriela Pichler använde sina barndomsmiljöer som spelplan när det var dags för debutfilmen. Socialrealistiska nutidskrönikan ”Äta sova dö.” spelades in i trakterna kring Bjuv, Åstorp och Klippan.

20-åriga och kaxiga Rasa jobbar på den lokala grönsaksfabriken men får gå efter ett varslande om uppsägning. Hon hamnar som så många andra i ett ingenmansland mellan jobbcoacher och fruktlösa möten på arbetsförmedlingen. ”Äta sova dö.” känns som ett unikt kapitel i svensk film, ett modigt porträtt av en samtidsituation som är allt annat än ljus.
– Jag ville verkligen göra karaktärerna till äkta människor. Filmen skulle kännas som här och nu, fånga tidsandan och genomsyras av ärlighet, säger Gabriela.
– Manuset var i ständigt rörelse och jag kunde hela tiden ta in det som hände i samhället. Många jobbvarsel i Sverige satte igång ungefär när jag började och det kickade igång intresset för att sätta filmen i ett sammanhang där en fabrik säger upp personal.

Rasa spelas naturtroget av Nermina Lukac som filmens rollsättare Lotta Forsblad hittade på en fritidsgård i Åstorp.
– Jag ville ha en pojkflicka med mycket attityd och som vågade vara modig. Karaktären var väldigt specifik med ex-jugoslaviskt ursprung och skånsk dialekt, helst med erfarenhet av just de miljöerna vi ville jobba i.

”Äta sova dö” känns hela tiden oerhört verklighetstrogen med stora skopor patos och empati. Arbetslöshet har knappt filmats på samma naturliga och närgångna sätt i Sverige förut.
– Vi tränade mycket på att gå in och ut i olika känslor och roller. En skådespelare lånar alltid mycket av sig själv och sitt bagage. Och ju mer det ser ut som att man inte spelar desto mer lyckat brukar det bli, säger Gabriela.
Varför valde du att spela in filmen på din gamla hemmaplan?
– När du ska göra din första långfilm så är det så mycket osäkert och nytt som du måste tampas med. Så att vara på min egen bakgård var en trygghet eftersom jag känner till miljöerna.

Gabriela Pichlers debut har fått finfin respons redan och har bland annat vunnit publikpriset på filmfestivalen  i Venedig.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Intervju med Gabriela Pichler (”Äta Sova Dö”) – artikel för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: