”Lycka till och ta hand om varandra” – filmrecension för BT

19Okt12

Lycka till och ta hand om varandra

Regi: Jens Sjöberg
Med: Bengt CW Carlsson, Claudia Neij, Ika Nord, Fredrik Gunnarsson, Leif Ahrle m fl.
Genre: Dramakomedi
Betyg: * * *

Vi känner igen upplägget. Ung missförstådd flicka i tonåren träffar en inåtvänd äldre man med sorg på kontot och som mest går runt och muttrar. Tematiken kanske framför allt hör hemma i amerikansk independentfilm som kammar Sundance Film Festival medhårs. Könsrollerna var ombytta i blåkopia-klassikern Harold & Maude från tidigt 70-tal. Sedan dess har en mängd varianter dykt upp. Det ska helst kittla både hjärta, tårkanaler, skrattgropar och existentiella frågor om generationer, liv och död. En egen modern favorit är Ghost world (2001).

Mirjam vill bort från sin moders förbestämda krav och frånkopplade pappa. Hon fixar en egen ”praoplats” i allvarsamma Alvars garage. Alvar är änkling och bygger upp en slags illusionsvärd med tillhörande trägubbar som hans avlidna fru lämnade efter sig. Hans byggnader är drömmar om det som aldrig blev, planerna som aldrig inträffade. Detta är lättare att genomföra med en nyfunnen vän. Storyn är rörande. Mycket handlar om substitut i karaktärernas liv. Mirjam får chokladkakor på posten av sin schweiziska mormor och söker en fadersgestalt, Alvar saknar sin kärlek, vännen Stig försöker fylla almanackan med allt mellan kör och badminton medan potensen sviker.

Lycka till… är inte unik, men har skärvor av storhet. Det puttrar på, överraskar då och då och blir stundvis stillastående. Ju längre det lider mot upplösningen desto mer glider filmen sakta in i en lite för smörig och överdramatisk sluttamp. Det överdrivs onödigt mycket med känslokolesterol helt enkelt.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Lycka till och ta hand om varandra” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: