”The Imposter” – filmrecension för Borås Tidning

26Okt12

Två sidor av samma lögn

The Imposter
Regi: Bart Clayton
Med: Frédéric Bourdin, Adam O’Brian, Carey Gibson, Anna Ruben m fl.
Genre: Thrillerdokumentär
Betyg: * * * *

Det var inte så länge sedan jag tänkte att detta är för bra för att vara sant om en dokumentär. Malik Bendjellouls suveräna Searching for Sugar Man har den effekten. The Imposter likaså. Båda filmer simmar rent genre- och berättarmässigt i samma  vatten.

1994 försvann 13-åriga Texas-pojken Nicholas Barclay spårlöst. Tre år senare får hans förstörda familj ett märkligt telefonsamtal. Ett turistpar i Spanien har hittat en pojke som hävdar att han är Nicholas. Förkrossande förvirring uppstår i gränslandet mellan eufori och oro. Men det ska snart visa sig att Nicholas i själva verket är en sju år äldre bedragare i form av fransmannen Frédéric Bourdin. En sorglig och djupt störd karaktär som aldrig hade vare sig familj eller kärlek i sin barndom. Som substitut stjäl han andras identitet. I The Imposter intervjuas dels Nicholas familj samtidigt som vi får storyn ur Bourdins perspektiv. Det finns uppenbarligen alltid två sidor av varje lögn.

The Imposter är en dokumentär förklädd i thrillerkläder där twistar och obekväma avslöjanden nästan slår knut på varandra. Till den grad då varken du som publik eller de i filmen vet vad som är ut eller in, sant eller falskt.
Osannolika historier från verklighetens bakgård kräver ett väldigt begåvat handlag. Gränsen kan vara hårfin mellan kritiskt granskande av grundmaterialet, lyhördhet och manipulerande sensationalism.

Jag rycks med i Bart Claytons film. Häpnas över både människors sinnesrubbade drag, den desperata oviljan att inse en uppenbar sanning och hur psykologiskt komplex denna historia är. Därför ska inte för mycket avslöjas av händelseförloppet.
I eftertexterna slår det mig att både Sugar Man, The Imposter och Man on Wire har samma producent i Simon Chinn. Han börjar på allvar kännas som en yngre variant av dokumentärmästaren Errol Morris (The Fog of War och The Thin Blue Line). Hatten av för dig Chinn.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”The Imposter” – filmrecension för Borås Tidning”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: