”El Médico – The Cubaton story” – filmrecension för Borås Tidning

02Nov12

Motvilliga klyschor från Kuba

El Médico – The Cubaton story
Regi: Daniel Fridell
Med: Raynier Casamayor Griñan, Michel Miglis, Bertha Griñan Salazar, Alidami Perez-Miglis m fl.
Dokumentär
Betyg: * *

Daniel Fridell har tidigare gjort kvalificerat skräp som Sökarna, 30 november och Blodsbröder så mina förhoppningar var inte gigantiska. Men El Médico är en till synes helt annan historia. Dokumentären tog sex år att framställa och 400 timmar har klipps ner till 1,25.
I centrum ser vi Raynier – läkaren som egentligen vill vara musikern. Det rimmar illa med hans mammas syn på försörjning. Hon bestämmer och den ständiga konflikten mellan mor och son är en grundbult i filmen om hans liv och hur den högoktaniga musikstilen cubaton växer fram bland ungdomarna på Kuba.

Filmen känns irriterande ofta som en maskerad version av Sökarna. De illa dolda klyschorna i pengar-brudar-sprit-succé-narrativet är bara tröttsamt.Filmen slår knut på sig själv genom att ständigt uttala en önskan om att inte framställa klichébilden av Kuba och i nästa scen fylla duken med halvnakna, dansande kvinnor, cigarrer och latinrytmer. Det tjafsas en del om en exploaterad ö med fantastiska naturtillgångar. Kuba har minsann inte förändrats så mycket sedan Batista-kuppen 1952. Profitörerna finns fortfarande där. De som säljer ut landet till stenrika turister medan en nedslående fattigdom lurar runt varje hörn. I filmen får profiten symboliseras av den extremt osympatiska karaktären Michel Miglis. Michel är en vän till regissören sedan länge, vilket gör hans roll ännu mer obegriplig. Eller så går hans goda gärning mig över huvudet.

Nej, det är något som inte håller upp det här projektet och jag får för mig att det inte bara är dålig smak och halvtaffligt filmskapande. En välvilja som riktas åt fel håll. Synd på en intressant story.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”El Médico – The Cubaton story” – filmrecension för Borås Tidning”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: