Winhill/Losehill – konsertrecension för Helsingborgs Dagblad

03Nov12

Winhill/Losehill
Dunkers, Helsingborg
Fredag 2 november
Pop/Rock
Betyg: 4

En gammal familjefilm projiceras på väggen innan konserten. Det är 70-tal och ett sommarhus vid havet. Nostalgiskt, finstämt och en perfekt uppbyggnad för Winhill/Losehills konsert. I våras släpptes dubbeln ”Swing of sorrow”. En 19 låtar lång resa, starkt präglad av låtskrivaren/sångaren Jonas Svennem Lundbergs sorgearbete om när hans mor tynade bort i cancer.

Bandets musik har en svepande melankoli skriven över sig. De välarrangerade låtarna är rika på både infall, humörsvängningar och framför allt en tung kärlek till vemodig americana. Att bara sluta ögonen och lyssna på sjumannaorkestern från Umeå skapar bilder och känslor från The Band. Och det är inte bara för att sångaren ibland låter kusligt lik Levon Helm. Det finns något i musikaliteten, instrumentationen och låtskrivartraditionen hos båda. Men där The Band byggde sin stomme på blues vilar Winhill/Losehills låtar på popmelodier och samtidigt en urtypisk svensk folkton.
Det ryms mycket i Svennem Lundbergs sköra falsett. Men det är hela bandets kemiska reaktion som smittar av sig mest. Winhill/Losehill är en enhet som sprudlar av skaparglädje. Och den smittar av sig – när du ser konserten blir du själv sugen på att komponera eller i alla fall försöka. Jag gissar att det är något i Umeå-luften som gör att artister som Deportees, Frida Hyvönen, The Perishers och kvällens Dunkers-gäster nästan har skapat ett eget sound.

Gruppen prisar lokalens akustik och oss i publiken. De är väldigt glada över att få vara i Helsingborg för första gången. Nästa gång ska de fylla alla 300 stolar. Om världen är rättvis så stämmer sångarens löfte.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Winhill/Losehill – konsertrecension för Helsingborgs Dagblad”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: