Bon Iver – konsertrecension för Helsingborgs Dagblad

05Nov12

Bon Iver
Forum, Köpenhamn
Söndag 4 november
Pop/Rock
Betyg: 5

Ni vet de där små magiska ögonblicken som man så gärna vill stanna lite längre i. De man minns med en doft, en viss ljusstrimma eller bara en känsla i magen. Bon Ivers konsert framkallar sådana gång på gång. En känsla av att tiden liksom står stilla. En helhet som är så svindlande vacker att du blir yr.

Påpassligt nog hänger Halloween-stämningen kvar i Forum-hallen. I taket ovanför scenen hänger stora trastygstycken formade som trekanter. Olika mönster projiceras under konsertens gång samtidigt som lyktor tänds i olika kombinationer runt bandet.

Justin Vernon och hans Bon Iver har gått från en liten ”brustet hjärta”-skiva, skriven i en fjällstuga, till att sälja ut arenor. När de första tonerna från ”Perth” startar dånar jublet från 10 000 välkomnande röster. Det som låter återhållsamt och skört på skiva blir majestätiskt på scen. Alla tio medemmar har sin roll i maskineriet. Varje liten skärva räknas, likt ett pussel som långsamt sätts på plats får även låtarna blomma ut i snyggt omarrangerade liveversioner. En saxofon är lika viktig som en fiol eller en skir gitarr.  En vocoder eller en mättad synt är lika viktig som de två trummisarna som står för det bultande hjärtat i Bon Iver-kroppen. Bandet gör en slags totaltolkning av rockmusik där humöret växlar från ilska och oväsen till pur skönhet. ”Blood bank” är Vernons definitiva Springsteen-stund. Scenen badar i blodrött. Låten är förgylld, förlängd och förevigad. Magisk. Den går över i en stillsam ”Flume” där sångaren visar vilken otrolig sångare han är. När det är dags för en av de senaste årens finaste låtar ”re:stacks” lyckas en ensam man med gitarr få tyst på en hänförd skara som bara står och håller andan för att inte missa en hundradel av spänningen.

Jag är helt knockad. Återigen. För tredje gången sedan 2008. Fast besluten om att Bon Iver levererar, i gott sällskap med The National, den största rockmusiken från USA för tillfället och i många år framöver. Vernon har varit på turné i 1,5 år. Jag önskar honom inget mer än en kreativ viloperiod. Tack för denna gång.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Bon Iver – konsertrecension för Helsingborgs Dagblad”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: