”Bedragaren” (Arbitrage) – filmrecension för Borås Tidning

09Nov12

Gere är fantastisk som ond miljardär

Bedragaren
Regi: Nicholas Jarecki
Med: Richard Gere, Susan Sarandon, Tim Roth, Brit Marling, Nate Parker m fl.
Thriller
Betyg: * * * *

Lögnare på bio har det inte lätt den här veckan. Dels har vi Sveriges politikerelit på 70-talet i stilfulla ”Call girl”. I ”Bedragaren” spelar Richard Gere mångmiljardären Robert Miller som förskingrar sitt företags medlemspengar lika hårt som han går bakom ryggen på sin egen familj. Ett gigantiskt hål i bokföringen börjar uppdagas mitt under hans egna desperata försök att sälja av firman. Samtidigt blir han orsaken till en bilolycka som dödar hans älskarinna. En smutsig cover up-historia tar sin början.
Istället för som i Hitchcocks filmer där den jagade alltid är felaktigt anklagad, vet vi att Miller är skyldig hela vägen till 100 procent. Han är den där filmboven som är så njutbar att följa. Den kalla magnaten som blöder pengar istället för blod. Han som bränner människor på ett själsligt bål för att kunna upprätthålla sin egen fasad utåt.

Jag tror inte jag har sett Gere så här bra på 20 år. Han har en tendens att ta fega roller där det räcker med att knipa ihop ögonen och visa smilgroparna. I ”Bedragaren” spelar han ett hänsynslöst svin och älskar varje minut av det. Att vara älskvärt ond är en stor konst att bemästra. Javier Bardem i all ära, men Gere gör definitivt en av årets mest karismatiska skurkar.

Den ekonomiska krisen i USA fortsätter att skörda finfina thrillers. Tidigare i år kom hyperintensiva ensemblefilmen ”Margin Call”. Tillsammans med ”Cosmopolis” och nya ”Bedragaren” blir detta en mörk trio som visar att ett för stort pengaansvar gör människor ruttna på insidan.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Bedragaren” (Arbitrage) – filmrecension för Borås Tidning”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: