”The Secret Disco Revolution” – artikel för Sonic #65

28Nov12

”The Secret Disco Revolution”, en dokumentär av Jamie Kastner

Enligt Jamie Kastners skamligt underhållande dokumentär ”The Secret Disco Revolution” så dog discon den 29 augusti 1979. Det var då en rocklåt (The Knacks ”My Sharona”) puttade undan en discolåt (Chic) till andra plats på Billboard-listan för första gången på flera år. Ungefär samtidigt anordnades Disco Demolition Night där tusentals samlades för att bränna discoskivor på bål. En era tog slut.
Kastner dissekerar discon och berättar dess mer eller mindre hemliga historia. Profiler som Gloria Gaynor, Village People och Donna Summer får vittna om åren då discon blev en revolution mot det sexistiska, homofobiska och rasistiska.

Historiken vecklar ut sig på ett intressant plan i filmen. Bland annat härleds 70-talets diskotekboom till 30-talets nazistockupation i Paris där swingkidsen gick till hemliga ställen och dansade sig galna till svarta jazzmusiker. Även detta i en slags undergroundmiljö.Dokumentären lyckas med ett slags pseudogrepp krypa under skinnet på en utskälld genre.
Den intressanta frågan om discon var politisk får du svara på själv när eftertexterna rullar. Ingen i filmen lyckas nämligen svara på det. Men det spär bara på en mystik klädd i platåskor.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”The Secret Disco Revolution” – artikel för Sonic #65”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: