Dennis Camitz – konsertrecension för HD

02Dec12

camitz 1

Camitz kom hem och hjärtan brast

Dennis Camitz med vänner
Cirkus (The Tivoli), Helsingborg
Lördag 1 december
Pop/Rock
Betyg: 4

”Att komma hem ska vara en schlager”, hette Per Hagmans livsskildring får några år sedan. När storsjungande hemvändarsonen Dennis Camitz kommer tillbaka till hemstaden på sin 100:e spelning på lika många dagar blir det inga schlagers. Men det blir däremot HIF-hymnen ”På gatorna röda och blå” tillsammans med kompisen, upphovsmannen och uppvärmaren Björn Helgesson. Förutom den och en rolig stand up-paus mellan vännerna är det många promenader ner för Camitz vemodiga gata. Han jämförs ofta med Justin Vernon, men spelar ut Bon Iver-kortet snabbt. Covern av ”Skinny love” blir kvällens andra låt. Originalet är naket som en vintergren, Camitz modellerar om den till något rockigare. Det är nog enda sättet att göra den om man nu ska våga sig på en av vår tids största sångare och låtskrivare.
Personligen tycker jag att Camitz snarare är stadens Jeff Buckley än Vernon. Kanske framför allt i suveräna ”The Man I used to be” och lika starka ”He’s all on his own”.

99 spelningar har gjort Camitz ”trött som ett as”, han beklagar sin viktökning och sitt skägg. Såklart hela tiden med glimten i sina trötta ögon. Över huvud taget framstår Dennis som en vän du vill ha – rolig, varm, omtänksam och med ett gigantiskt hjärta. Lyckligtvis är hans låtar allt det där. Men byt ut rolig mot gripande. Han har själv svårt att hålla sig från tårar. Det är mycket känslor på en och samma gång. Splittrade, konstiga men alltid stora. Och publiken är med honom hela vägen. Inte minst när avslutande önskenumret ”Funeral” lägger sig som en sorgkantat filt över Cirkus-lokalen. En Jens, som har önskat låten, sitter mitt emot mig och utbrister ett glädjerop när Camitz börjar sjunga de första raderna. Det är en stämningsfull avslutning på en fin kväll. Vi ses snart igen.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Dennis Camitz – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: