Mauro Scocco: ”Årets julklapp!” – skivrecension för BT

05Dec12

Scocco jul

Mauro Scocco
Album: Årets julklapp!
Bolag: Topco/EMI
Genre: Pop
Betyg: * * * *

Introt med Hilda Borgströms inläsning av Viktor Rydbergs stämningsdikt ”Tomten” anger jultonen direkt.
Allas vår Mauro har alltså tagit steget från skilsmässoplattan Musik för nyskilda förra året till sin egen version av en julskiva. Men det är ingen traditionell ”nu gör vi en julskiva och mjölkar ut det sista från en artist vi inte hört från på fem år”-historia. Näst intill allt är nyskrivet. Årets julklapp! är visserligen en ytterst egen produkt som fått ett eget ställ på utvalda stormarknader, men har en integritet som man inte ser så ofta nu för tiden när det nalkas julbord. Scocco bjuder in både vänner, idoler och vapenbröder. Sarah Dawn Finer tar i så det knakar i duetten Grand Hotel. Låten fångar perfekt den där känslan av att skita i vad släktkrav heter för att istället boka in sig på hotell och följa julen från en kylslagen balkong. Att titta ut över Sveriges vackraste stad med sin kärlek, en filt över axlarna och varsin whiskey i handen.
Kompisen Plura agerar rocktomte när han stillsamt reciterar inledningen på Första snön är alltid vitast. Efter ett tag tar Tomas Andersson Wij finstämt över stafettpinnen.

Viskar en bön är skivans egen Till dom ensamma. Scocco på bästa patoshumör och hans empatiskt hjälpande hand till de ytterst utsatta runt en högtid där alla uppenbarligen ska vara någon nära. Han lyckas också glida in hälsningar till både bortglömda blue eyed soul-sångaren Paul Young och 10CC’s klassiker I’m not in love. Snyggt!

I titellåten är Scocco en slags Stureplans-Tom Petty på klassiskt powerpop-humör. Känn på den här textraden: ”Jag ger mig ditt hjärta på ett silverfat. Ta vad du behöver och låt resten va”. Albumets givna cover är varken Stilla natt eller Bella notte utan Ulf Lundells Snart kommer änglarna att landa som enligt Scocco själv är en modern klassiker, den kanske bästa jullåt som gjorts. Han gör den som en akustisk och enslig ballad, fri från rossel och ett utslitet Phil Spector-komp.

Scocco packar in sina låtpaket med fint glittrande snören och sentimentalt papper. Men julen är vår mest sentimentala högtid. Och därför låter jag det mesta passera på detta album som pendlar mellan ironi och hängiven kärlek.
Årets julklapp! är både travesti och en tårfylld hyllning till vår rödaste högtid. Patetisk, vacker, ibland distanslös och alltid med glimten i ögat. Precis så jag vill ha min Mauro Scocco med andra ord. Det här är en julskiva att dela er sorg och glädje med. Så var det sagt.

LoveIstheThingLPCover

Julskiva – klassiker
Nat King Cole – Love is the thing (1957)
Ingen jul utan Natalie Coles pappa. En röst av sammet och ett pärlband av evergreens. En låt som When I fall in love gör mig alltid lite tårögd och varm i hjärtat. Detta album innehåller inga traditionella jullåtar, men jag har alltid förknippat Coles stämma med julen.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Mauro Scocco: ”Årets julklapp!” – skivrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: