”The Heartbreak Kid” (1972) – artikel för FLM, nr. 19

05Dec12

Elaine May

Tillsammans med ständige komikerparhästen Mike Nichols fick hon epitetet ”the world’s fastest humans”. Elaine May fyller 80 i år, samtidigt som hennes bitterljuva dramakomedi ”The Heartbreak Kid” firar 40.

Filmen slog Woody Allen på fingrarna med hela fem år om du räknar Annie Hall som hans konstnärliga relationsgenombrott. När jag ser om Mays film efter Neil Simons intelligenta manus känns den mer subtil och ledsen än någonsin. Huvudkaraktären Lenny, briljant spelad av Charles Grodin, är på gränsen till psykotisk i sin förvirring och sitt känslomässiga kaos. Han är en tragisk kameleont som gör allt för att smälta in och anpassar sina känslor till situationer som gynnar honom.
Han åker till Miami på bröllopsresa med en kvinna vars nycker han får panik av. Han träffar den yngre Kelly som använder uppmärksamheten som en lek med hans naivitet. Slutbilden på Lenny i soffan på sitt eget bröllop är lika otäck som komplex. Lika uppgiven som fylld av empati.

heartbreak

Grattis till dig Elaine May, du är fortfarande sorgligt underskattad. Och just det, varning utfärdas för bröderna Farrellys remake från 2007. Den är usel och fullkomligt taktlös.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”The Heartbreak Kid” (1972) – artikel för FLM, nr. 19”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: