Beasts of the Southern Wild – filmrecension för Borås Tidning

11Jan13

Beasts of the Southern Wild...

Livets hårda skola i sumpmarken

Beasts of the Southern Wild
Regi: Benh Zeitlin
Med: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Lowell Landes, Levy Easterly m fl.
Kategori: Drama
Betyg: * * * *

6-åriga Hushpuppy bor med sin pappa Wink i The Bathtub, en ö mitt i Louisianas träsk som ständigt hotas av översvämning. Fisket är gud, att gråta är inte tillåtet och hoppet är det sista som överger de som bor kvar. Genom Hushpuppys världsuppfattning och berättarröst blir vi vägledda genom en existens som pendlar mellan hednisk eufori och en ständig kamp mot naturen. Mycket handlar om att överleva, att vägra överge sina rötter och att lyssna till sitt hjärta. Modern finns inte bland dem längre och världen utanför vill tvinga folket till evakuering. Människorna från samhällets botten får kämpa för att bokstavligen hålla sig ovanför ytan. Beasts of the Southern Wild bygger på pjäsen Juicy & Delicious där orkanen Katrina ligger som inspiration.

Quvenzhané Wallis valdes ut av cirka 4000 barn och hon är en född stjärna. Nästa roll blir i ett slavdrama av fantastiska Steve McQueen (Shame). Hon är så barnsligt naturlig, självklar och stark. Samspelet med explosive Dwight Henry, fadern som hon ser tyna bort i en dödlig sjukdom, vibrerar och får känslorna att svalla. Zeitlins regi och bildspråk har ett vackert flow och är perfekt brokig.

Filmer från ett barns perspektiv blir ofta sentimentalt överladdade, men Beasts lyckas fånga en personlig och nödvändig utveckling på ett briljant och nästan episkt vis. Mycket på grund av den slagkraftiga kontrasten mellan naturens temperament och människans litenhet i sammanhanget.Vilka är då egentligen bestarna i titeln? Det är upp till oss att tolka men de kan vara både Hushpuppys fantasimonster, de enträgna invånarna som vägrar besegras av stormarna, djuren de lever av eller hur de uppfattas av människorna på fastlandet.

Om Kevin Costner-magplasket Waterworld hade haft hjärta, hjärna, indiebudget och en släng av stämningen i Maurice Sendaks Till vildingarnas land så hade den mycket väl kunnat heta Beasts of the Southern Wild.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Beasts of the Southern Wild – filmrecension för Borås Tidning”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: