”Les Misérables” – filmrecension för BT

18Jan13

les miserables

Regi: Tom Hooper
Med: Hugh Jackman, Russell Crowe, Amanda Seyfried, Anne Hathaway, Sasha Baron Cohen m fl.
Genre: Musikal
Betyg: * * 

Två karlakarlar som Hugh Jackman och Russell Crowe som står och sjunger mot varandra med vattniga ögon. Kan det vara ett konststycke av guds like? Svar nej. Amerikanska praktverk handlar idag mycket om återvinning, att panta mera. Britterna vill inte vara sämre och filmen är nominerad till åtta Oscars.

Enligt mig är det alltid ett felval att filmatisera musikalen istället för Victor Hugos litterära förlaga. Om du fortfarande inte sett Claude Lelouchs film från 1995 kan det vara god tid att göra det nu.

Historien är välkänd och har filmatiserats ett tiotal gånger. Ex-slaven Valjean bryter mot sin villkorliga frigivning och får polisen Javert efter sig resten av livet. Åren går och Valjean går från rännstenen till fabrikschef. Han fattar tycke för fattigflickan Fantine och tar hennes dotter Cosette under sina vingar. Hämnd, ära, franska pojkrevolutionärer, kloaker och sång. Alldeles för mycket sång, till och med för att vara en musikal.

Till filmens fördel hör att nästan samtliga scener är filmade i närbild och med skakig kamera. Det är ovanligt i musikalgenren och kommer ett steg närmare den autenticitet som regissören Tom Hooper (The King’s Speech) så gärna vill åt. Dessutom är Amanda Seyfrieds stämma hänförande vacker. Hon borde in i en skivstudio och göra ett album med countryballader.

Tårarna sprutar, blodet flyter, trikolorer vajar och patoset svämmar över. Socialrealismen är kitschig och världsfrånvänd. Kvar blir en flådig fresk från ett studiouppbyggt Paris.
Mästermelodram-regissören Luchino Visconti vänder sig ett varv i graven.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Les Misérables” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: