Ossler: ”Stas” – skivrecension för HD

30Jan13

Ossler

 

Ossler
”Stas” (Razzia/Sony)
Rock
Betyg: 3

En sotsvart korp på omslaget. Såriga sånger om saknad, besvikelse, förlorade städer och fadern. Pelle Ossler håller sorg och saknad i ett järngrepp fortfarande. Han lyckas få mörkret att låta ärligt, skevt men ändå stärkande, som en slags hoppfull melankoli. Förra skivan ”Ett brus” kom 2008. Det spelades in i legendariska Hansastudion i Berlin. ”Stas” låter som fem år av ensamhet och skulle mycket väl kunna vara uppstigen ur samma aska. Ossler är lika taggig som förr. Samtidigt är det hans mest lättgenomträngliga skiva hittills. Gitarren skapar ett eget dovt och vasst muller. Som Blixa Bargeld när han hoppar in i Nick Caves band The Bad Seeds, som Dean Wareham i Galaxie 500, som ”Evil” Graham Lee i alltför bortglömda The Triffids.

Han bröt sig ur Wilmer X med besked 2003. Då hade han redan hunnit spela in tre soloalbum. Men något hände på ”Krank” från 2005. Han trädde in i samma stålgråa kvarter som hos Thåström och blev stockholmarens kompgitarrist. Första hälften av ”Stas” är starkast. Molande midtempoballaden ”Fåglar faller” är en av sångarens starkaste kapitel någonsin.
”Grisarna och flugorna” är skivans stora kärlekssång om att älska någon för sent, konflikten mellan ruset av nykärlek och insikten att det inte kommer leda något vart.
”Skönhet i förfall” är en dekadent och splittrad sång som både kan handla om Malmö och Berlin. Städer som på 80-talet mer var som en grå massa där människor inte vågade titta varandra i ögonen, enligt Osslers isande textrader.
”Solen och ängeln” lånar friskt från Bowies ”Five years” och är förmodligen så nära gospelhimlen som Ossler vågar komma. Avslutningen med ”Partisanen”, kampfolkvisan som Leonard Cohen odödliggjorde i slutet av 60-talet, sätter punkt. På ett både försonande och passande vis.

Lyssna också på:

PJ Harvey – ”To bring you my love” (1995)
Nick Cave & The Bad Seeds – ”The Good Son” (1990)
Leonard Cohen – ”Songs of Love and Hate” (1971)

Fredrik Söderlund

 

Annonser


No Responses Yet to “Ossler: ”Stas” – skivrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: