”Hannah Arendt” – filmrecension för BT

01Feb13

hannah-arendt-03-Hanna

Hannah Arendt
Regi: Margarethe von Trotta
Med: Barbara Sukowa, Axel Milberg, Janet McTeer, Julia Jentsch m fl.
Drama
Betyg: * * * * 

Hannah Arendt var tysk filosof, professor och journalist. Hennes mest kända verk är The Origins of Totalitarianism, som gavs ut i början av 50-talet. Margarethe Von Trottas film utspelar tio år senare när Arendt blir tillfrågad av sin dåvarande arbetsgivare The New Yorker att åka till Jerusalem och bevaka rättegången mot forna SS-officeraren Albert Eichmann. Framför allt hennes man är osäker på om hon verkligen ska föras tillbaka till den ”mörka tiden”.

Alla förväntar sig att hon ska skriva en hatskrift mot nazismens och förintelsen. Istället går Arendt sin egen väg och försöker förstå hur, enligt egna ord, ”en skrämmande normal man” som Eichmann kan klandras för utrotandet av sex miljoner judar. Hon kritiserar hur rättegången genomförs, att Eichmann är en enskild person som lydde order utan att tänka och inte får symbolisera en hel ideologi. Arendt gör sin egen tolkning av en annan person utan att varken anklaga, döma eller kritisera. Hennes artikelserie väcker moralfilosofisk panik och hat.

Nazismen är ständigt aktuell och ett sår som aldrig kommer att läka. Von Trotta och strålande Barbara Sukowa, som spelar Arendt, har varit ett kreativt radarpar sedan 70-talet. Tillsammans fortsätter de att utforska och skildra ikoniska kvinnor i den tyskspråkiga historien. Rosa Luxemburg, systrarna Ensslin och nunnan Hildegard von Bingen är andra lysande exempel. Hannah Arendt sällar sig till den goda listan av starka porträtt. De som grundar sig i mod, envetenhet och en farlig intelligens. Sukowa är en briljant kameleontskådespelare som känns lika naturlig vilken skepnad hon än tar.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Hannah Arendt” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: