Stiftelsen – konsertrecension för HD

03Feb13

stiftelsen_005

 

Stiftelsen
The Tivoli, Helsingborg
Lördag 5 februari
Rock
Betyg: 2

Har ni hört talas om studentflaks-punk? Inte jag heller innan jag såg en konsert med Stiftelsen. Lätt att skråla med, totalt ofarlig, lite hoppfull och fantasilös. Då och då slängs det in lite fläskiga powerballader som vi kan sjunga allsång till.

Första delfinalen i Melodifestivalen på tv och ändå ett utsålt The Tivoli. Det är kvällens största bedrift.
Robban ”Takida” Pettersson och hans kompisgäng fick en sommarplåga med ”Vart jag än går” förra året. Den är fortfarande en plåga. Om ni kommer ihåg Friends in Need med Dr. Alban, Thomas Brolin, Björn Borg och den där hockeyspelaren så kommer ni ganska nära själva konceptet. Ett glatt kompisgäng som på fyllan kommer på att de ska spela musik. Med skillnaden att Stiftelsen faktiskt är musiker.

Robban kvider fram sångerna till banala texter. En rad som ”måste hela natten gå innan jag får stoppa veken i din eld” måste väl ändå någon slags granskningsnämnd ha stoppat. Eller förslagsvis någon med ett uns god smak. Många skulle nog säga att Pettersson sjunger vackert. Andra som om han sitter och bajsar. Med två ovanligt tonsäkra stämband förvisso.

Mitt i konserten kommer en ganska oväntad låt som inte finns med på debuten ”Ljungverk”. Den presenteras som ”en ny sida av bandet” och låter lite som om Tomas Ledin skulle göra tropikpop. Det är en charmig bagatell. I första extranumret leker bandet Pink Floyd. Eller var det Enya? Också en ny sida som bryter av det mallade.
I punkig jämförelse framstår Green Day som nyskapande renässansmänniskor. Trummisen Martin Källström har en Motörhead-tröja på sig. Tänk om Stiftelsen hade ens några gram Lemmy-helvete i sig. Kvällen får ett stort plus för publikens hängivelse. Hyllande busvisslingar står som spön i backen. Det är ändå det som räknas i slutändan.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Stiftelsen – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: