”Eskil & Trinidad” – filmrecension för BT

28Mar13

Eskil och T

Eskil & Trinidad
Regi: Stephan Apelgren
Med: Ann Petrén, Linus Oscarsson, Torkel Petersson, Saga Midfjäll, Jonas Inde m fl.
Drama
Betyg: * * * *

”Vattenfall rår”. De två orden går som ett mantra genom Eskils huvud. Pappa jobbar på Vattenfall och det är arbetet som bestämmer vart nästa flytt går, vilket hockeylag och vilka vänner det blir. Han har inte lyckats vara med på ett enda klassfoto senaste åren på grund av alla flyttar. Ovissheten har sitt grepp om Eskil. Mamma bor i Danmark, hon fixade inte det norrländska mörkret. Mitt i allt vill sonen blidka sin far och de krossade hockeydrömmarna som knät satte stopp för. När Eskil träffar byoriginalet Trinidad förändras hans liv. Hon ses som en häxa av barnen och som en kufisk vålnad av de vuxna i småstaden. Men hon bygger på någonting – en gigantisk båt som ska ta henne till paradiset. Eskils skepp- och fartygsintresse väcks till liv på allvar. Mirja är ny i klassen och är en supermålvakt. Hon tänder Eskils hjärta och kan dessutom fylla hans skridskor.

Regissören Stephan Apelgren har harvat runt i TV4deckar-träsket i många år. Eskil & Trinidad har fått ligga och gro, blivit ett hjärteprojekt och är den finaste svenska barnfilm jag sett på länge. Här finns precis den rätta graden av fantasi och magiskt skimmer utan att skvalpa över och rinna ut i det sentimentala havet. Tonträffen hos Eskil och hans splittrade värld är framsnidad med stor empati. Vi har att göra med ”två ensamma själar som hittar varandra”-tematiken och det är mästerligt balanserat.

Norrmännen har gjort flera suveräna ungdom- och barnskildringar på raken (Revolt, Kompani Orheim, Ligg med mig! m fl.). Nu är det dags för Sverige att hänga med på tåget. Eskil & Trinidad och förra årets Bitchkram kanske kan vara två startskott. Låt oss hoppas.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Eskil & Trinidad” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: