”Paradis:Tro” – filmrecension för BT

12Apr13

paradies_glaube2

Paradis: Tro
Regi: Ulrich Seidl
Med: Maria Hofstätter, Nabil Saleh, Natalya Baranova, Rene Rupnik m fl.
Genre: Dokumentärt drama
Betyg: * * * *

Andra delen i Ulrich Seidls Paradis-trilogi behandlar tro. Eller snarare ett slags urskiljningslös hängivelse och trångsynt skenhelighet kontra förakt.

Regissören sätter oss alltid i en obekväm sits. Där vi hela tiden får tänka ett ideologiskt steg längre, rannsaka oss själva och ställa invanda normer mot egen vilja.
Seidl är sällan subtil utan köttar gärna på med hela registret. Samtidigt viftar han aldrig med moralflaggor, utan låter oss ta egna ställningstaganden.
Anna Maria (en bländande Hofstätter) är så djupt troende att det närmast blir parodiskt. Självbestraffningar för allas synder, onani med ett krucifix, god natt-kyssar av ett Jesus-porträtt innan hon somnar. Hennes muslimska man kommer plötsligt tillbaka. Bådas existens ställs på spel. Han ser lätt igenom hennes fanatism. Konflikten bubblar och eskalerar.
Seidl lyckas även få med den viktiga frågeställningen ”vem bestämmer vad som är synd?”. Lägg också märke till hur tyska originaltiteln stavas – paradies, som att något dör i ett ord som ska symbolisera lycka och tillflykt.

Österrikaren (själv med stark och motvillig katolsk uppväxt i bagaget) fortsätter att gräva djupt i vår psykologiska smutstvätt. Han behärskar förmågan att få vårt skratt att fastna någonstans mellan halsgropen och magsäcken. Efter en scen fylld till bredden med svart komik kommer det dräpande slaget, det där momentet i filmen som du väntar på, men helst inte vill uppleva. Scenen finns även i Paradis: Tro, men jag ska så klart inte avslöja den. Allt jag kan säga är att den är otäck, får ditt hjärta att se svart och lägger ett klibbigt täcke över en snedvriden, europeisk utrikespolitik som sällan disponeras i medierna.
Vår nutida Pasolini har gjort det igen!

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Paradis:Tro” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: