Amanda Jenssen – konsertrecension för HD

14Apr13

amanda2

Populistvoodoo med Amanda Jenssen

Amanda Jenssen
The Tivoli, Helsingborg
Lördag 13 april
Pop
Betyg: 3

Cancan-burleskt 20-tal? Kanske. Vår Idol-drottning av kitsch? Mja. Populistvoodoo för massorna? Definitivt.
Första gången jag såg Amanda Jenssen var innan första skivan var släppt. Hon var mer ”Bambi på hal is” med flummiga mellansnack, osäkerhet och blandade känslor inför födelsestadspelningen på Mejeriet.

2013 är en helt annan sak. Jenssen har blivit kvinna, hittat sig själv i någon mån, verkar göra vad som faller henne in. Hon har blivit en utblommad artist.
Lundatösen kommer ut i en hattkreation som blandar svunnen The Cure-video med en toppdesigners värsta mardröm. Och visst fastnar den i mikrofonstativet. Tror alla stod och väntade på det. Om någon minns Ofra Haza (R.I.P.) från 80-talet som kommer vi ganska nära resten av kostymen – paljetter, orientalisk exotism och svart mystik.

På scenen hittar vi ett tre meter högt zombiealtare, en theremin där sångerskan leker spöklik spådam och konformade orangea lampor. Däremot hittar jag inte det lilla Wannadies-trollet Pär Wiksten någonstans – parhästen som Jenssen samarbetade tätt intill med på första skivorna. Han passar dock inte in i den kostymklädda orkestern med blås, pondus och rockabillykörer.

Amanda Jenssen har för svagt låtmaterial för att det ska hålla i 80 minuter. ”Volcano swing”, ”Happyland” och ”Amarula tree” i alla ära, men mycket är trista gimmicks. Så länge hon håller sig från att låta som hatobjektet Janis Joplin är allt ok. Studsiga finalen med ”Dry your soul” är ett frenetiskt, hoppetossigt nummer där känslorna sprutar ut ur öronen. En fin sorti.
Turnéavslutningen är avklarad, Jenssen ska tillbaka till Stockholm och vila upp hesheten igen. Hennes happyland är Skåneland och hon älskar oss. Det är trots allt en trygghet.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Amanda Jenssen – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: