”No” – filmrecension för BT

19Apr13

No

No
Regi: Pablo Larraíns
Med: Gael García Bernal, Alfredo Castro, Antonia Zegers, Luis Gnecco m fl.
Genre: Drama
Betyg: * * * *

Det är på tiden att någon av chilenaren Pablo Larraíns filmer når svenska biografer. Hans förra och becksvart absurda Post Mortem är en av senare års bästa filmer. Sista delen i hans Pinochet-trilogi är en syrlig satir om hur en reklamkampanj störtade regimen i oktober 1988. På något sätt äter sig kampanjen långsamt in i det chilenska folket medvetande.

René (Bernal) är reklamesset som får i uppdrag att skapa en 15 minuter lång ”nej”-kampanjfilm som ska rullas på tv under sista valmånaden. Han tampas hela tiden mellan sin bakgrund, bluffmakeriet, de oändliga hoten och sin egen politiska åskådning. René måste ständigt skydda sin rygg, sin son, sin radikala och fängslade fru samtidigt som chefen kommer med korruptionstyngda, men lukrativa förslag om att samarbete. Han försöker få René att gå över till den mörka sidan.

Vi får en hyperrealistisk inblick i reklamkarusellens smutsiga och osympatiska inre cirkel. Arkivbilder från skräckdiktatorn Pinochets liv varvas med ett grynigt foto för att göra allt mer autentiskt. Frågan om vad som är för provocerande och reaktionärt i reklamsyfte ställs också på sin spets.
Reklamfilmen i fråga är så klart tacky, sanslöst vinklad och extremt banal i dagens mått mätt. På samma gång är det hänsynslösa åsiktsmaskineriet inte långt ifrån både Berlusconis eller USA:s ”vote for”-filmer idag.
Oscarsnominerade No fyller hela ditt system med förakt, framför allt för någonting som fick pågå i 15 år utan tillräckligt ingripande från omvärlden. Men i dessa nyfödda Mad Men-tider är filmen också en slående kontrast till glamour, otaliga whiskypinnar och kärnfamiljens lyxiga vedermödor.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”No” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: