Daft Punk – ”Random Access Memories” – skivrecension för BT

22Maj13

Daft Punk - Random Access Memories

Daft Punk
Album: Random Access Memories
Bolag: Columbia/Sony
Genre: Discopop
Betyg: * * *

Futuristisk disco, technofierad pop, urbanitetens soundtrack och så vidare. Debuten Homework var ett tungt pumpande och tidlöst verk. När jag återvände till Discovery hade jag glömt hur briljant den fortfarande är. Efterföljande Human after är en personlig favorit och ett svinbra statement som slog alla härmapor på fingrarna.

Vad gör då den ständigt überhippa Parisduon för att gå vidare en fjärde gång efter åtta år? Går minst två steg tillbaka uppenbarligen. Demonproducenten Georgio Moroder pratar om sin egen karriär, soft rock-mannen Paul Williams sjunger på Touch och Nile Rogers från Chics produktion svischar förbi som en gnistrande kristallkula. Det är till och med mer 70-tal än brukligt och Daft Punk gör bitvis en parodi på sin egen nostalgi.

Vocodern har spelat ut sin roll nu. När de bjuder in både The Strokes Julian Casablancas och Pharrell Williams hade inte behövt förvränga deras röster.

Humorn är intakt som alltid. Både i sitt musikaliska underhållningsvärde och i uttalanden som att de inte kan tänka sig att samarbeta med Kraftwerk ”för att de är robotar”.
Daft Punk har aldrig varit så här välkammade, det är snarare daft disco. Samtidigt känns RAM som ett helt naturligt och karriärmässigt trappsteg. Men nästa gång vill jag ha mer asfalt och frustration, en Human after all 2.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Daft Punk – ”Random Access Memories” – skivrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: