Bonnie ‘Prince’ Billy & Dawn McCarthy – konsertrecension för HD

01Jun13

1368127158-dawnmccarthybonnybilly_

 

Bonnie ’Prince’ Billy & Dawn McCarthy
KB, Malmö
Fredag 31 maj
Country
Betyg: 3

Kvällen är visserligen Bonnie ’Prince’ Billys på många sätt, men sångerskan Dawn McCarthy ska definitivt också lyftas fram. De turnerar med sina Everly brothers-covers och oftast uppstår ljuva toner. De flesta kommer från brödernas bästa period, det vill säga första delen av 60-talet.
Väldigt många har gjort covers på Everly Brothers välkomponerade och romantiskt spirande låtar – Cat power, R.E.M., Bob Dylan och John Denver för att nämna några. Och när duon på scenen spelar en av kvällens höjdpunkter ”Poems, prayers and promises” så gör de en två covers i en, effekten blir dubbel. En gång i tiden fick Denver en hit med låten och det är egentligen den versionen som ligger närmast Billy och McCarthy. Ett intressant sätt att föra låtar vidare. Det gäller i och för sig många låtar,
Den lite livligare sidan då? ”Milk train” och ”Somebody helt me” är pur countrypoprock i högt tempo. Låtar som faktiskt fungerar betydligt bättre i en livesättning än på skiva.
Här finns mycket standard som inte riktigt lyfter. Det är fint, men inte exceptionellt, retrospektakulärt, men inte så ledsamt som jag vill ha min Bonnie ’Prince’ Billy.
Dessutom hade jag velat höra mer av McCarthys röst, den ligger för mycket och smyger i bakgrunden. När hon tar över mikrofonen på egen hand så händer något annat i luften – hon blir Emmylou Harris eller Margot Timmins från Cowboy Junkies.
Everly Brothers i all ära, men Oldham har en så stor katalog att hämta ifrån. En diger låtskatt som sträcker sig så långt tillbaka som början av 90-talet. Då lyckades han låta som en sargad Gram Parsons korsad med Leonard Cohen och Ian Curtis från Joy Division. Många hade nog visserligen sett det som en downer ikväll. Jag hade älskat om han smög in till exempel ”I see a darkness”, ”Riding” eller ”A sucker’s evening”. Samtidigt är det helt förståeligt. Han har en ny skiva ute och vill marknadsföra den. Fair enough.
Kvällens roligaste? Det måste nog ändå vara att du kan köpa kondomer för hutlösa 50 kronor från merchandisehörnet mitt bland t-shirts och skivor.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Bonnie ‘Prince’ Billy & Dawn McCarthy – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: