”En sång för Marion” – filmrecension för BT

07Jun13

144840
En sång för Marion

Regi: Paul Andrew Williams
Med: Terence Stamp, Vanessa Redgrave, Gemma Arterton, Christopher Eccleston
Drama
Betyg: * *

Vid ett tillfälle säger sångläraren Elizabeth att ”nu ska det inte bli för sentimentalt” och då pratar hon tyvärr inte om karaktären i filmen. För En sång för Marion är råsentimental. Ibland är det så att sockerbägaren rinner över, en slags mix mellan fruktansvärda Så som i himmelen och En sång för Martin. En kör som ”helande effekt”–genre börjar bli väldigt tröttsam. Jag kan inte minnas att det blivit mer än godkänt en enda gång. Ofta är det, föga förvånande, musikvalet som ligger till grund för att locka fram allt bölande.

Marion håller på att gå bort i cancer, men hon har pensionärskören och sin griniga man Arthur vid sin sida. När hon dör vill Arthur inte ha kontakt med deras gemensamma son James (Christopher Eccleston som är filmens största behållning) utan leva i ensamhet, sitta i soffan och sura. Givetvis blir han övertalad av körledaren att gå med i kören. Ta vid där Marion slutade. Det gör han genom att i ett solonummer slakta Charlie Richs sorgsna superhit The most beautiful girl.

Manuset är slipprigt, fullt med glaserad honung på toppen. Antingen kommer du gråta som ett barn eller sitta och irritera dig på det konstanta manipulerandet. Mycket gulligull, men trots allt med en mänsklig faktor som inte går att avfärda helt. Filmen är dedikerad till ”familj” som grundprincip.

A song for Marion skulle kunna vara en mer komplex far och son-skildring med sociala koder och klassfrågor. Nu är det mest tanter och farbröder i hårdrocksperuker som sjunger Motörhead och ser skamsna ut när de får sjunga Let’s talk about sex.
Det tråkigaste är kanske att regissören Paul Andrew Williams gjorde en suverän debutfilm med London Brighton och fallit som en fura sedan dess.

 

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”En sång för Marion” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: