”Förtroligheten” – filmrecension för BT

14Jun13

F-rtroligheten

Förtroligheten
Regi: William Olsson
Med: Alba August, Johan Gry, Helena af Sandeberg, Ingrid Lindgren m fl.
Drama
Betyg: * * *

Selinda (Pernilla Augusts dotter Alba) är inte riktigt som andra flickor i hennes ålder. Hon grubblar, är eftertänksam och upplever att hennes är ovanligt märklig. Hon har dessutom en liten glänta där hon får utlopp för sina tankar. Allt andas väldigt mycket Twin Peaks-efterapning.
William Olssons film svänger mellan ”föräldrar och barns totala och atonala förhållande till varandra”, skräckfilm och psykologiskt drama. Stämningen fallerar markant på sina ställen, men lämnar ändå en slags mystisk eftersmak som inte går att skaka av sig.

Låt oss tala lite om Helena af Sandeberg. Hon är för tillfället överanvänd och, om jag ska vara helt ärlig, inte särskilt bra. Hennes teatermanierism är lite för tunn för teater och samtidigt lite för teatralt för film. Filmprestationerna skär sig ofta illa med det verkliga innehållet och manuskonstruktionen. Sedan verkar det som hon alltid måste ha minst en sexscen inskriven i kontraktet i varje film. Något annat måste i annat fall vara en olycklig tillfällighet. I Förtroligheten pratar hon dessutom göteborgska.

Filmtiteln kommer från bostadsområdet där allt händer. Även där en inte helt oblyg Twin Peaks-vink. Ett stort problem som är långt ifrån David Lynchs briljanta serie är att slutklämmen avslöjas efter tio minuter.
Ibland är filmen som en benig get utan kött och blod och då och då går skådespelarna omkring som stela och trista skuggfigurer.
Det bjuds på snygga kameraåkningar och slow motion-scener som minner om Carrie. Betyget tre hänger som den sköraste av silkestrådar, men Förtroligheten orkar ändå engagera sig upp som ett försök till medveten och habil genrekrock.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “”Förtroligheten” – filmrecension för BT”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: