Rihanna (Roskilde 2013) – konsertrecension för HD

06Jul13

Roskilde_2013_-_Rih_766079a

Roskilde, orangea scenen
Fredagen den 5 juli
R ’n B/Pop
Betyg: 3

Det känns som att alla är här. Och merparten av de 75 000 som har köpt biljett är nog verkligen det. Rihanna är ”bara” en halvtimme försenad. Alla var nog beredda på mer. När hon väl kommer ut är hon beslöjad i någonting som liknar en korsning mellan en vit basebollpyjamas och kaftan. Ordet ”poison” står i stora bokstäver på överkroppen. Vad är hennes gift? Det får vi snart reda på. Refrängerna injiceras som nålar, hitsen tar sig in i blodet och smittar av sig. Samtidigt är mycket som ett lite för homogent smörgåsbord utan varken toppar eller dalar. Mellanlåtarna blir halvporrig utfyllnad, så mycket putande med rumpan och ålande att det inte kan bli annat än en gimmick.

När sångerskan går ut för att pausa mellan låtarna får en hårdrocksgitarrist ta över och klämma iväg några olidliga solon. Han mår som prins, vi andra får obehagliga pudelrockvibbar.
Hennes uppskattning är känsloladdad. ”This is fucking crazeeee”, ”I love you Denmark”, ”You have no idea how it is to stand up here”. Jag tycker mig nästan se en rörande tår på de gigantiska montrarna. Det är tveklöst bland det största hon varit med om.
Rihanna har varken Beyoncés eller Whitney Houstons röst. Ändå är hon en mix mellan de båda. Både i uttrycket och attityden. Hon klarar sig långt på det.

För att försöka sig på en slags dramaturgisk utveckling så börjar konserten med sångerskan som lyxig r’n b- och rapdrottning i raggatakt, för att stegras succesivt och till sist gå in i en maffigt technopopkavalkad där bland annat ”S&M” och ”We found love” stångas om utrymmet. Det är upptrissat och uppumpat som ett muskelbygge. Den gigantiska gräsmattan nedanför orangea scenen förvandlas till ett blixtrande och massivt dansgolv. Urladdningen är total och den sista luften trycks ut som en luftmadrass. Att toppa det är omöjligt. Avslutningen är två ballader med en av Rihannas bästa låtar ”Diamonds” som en sentimental men storslagen finish.
Fredagsnatten är över, men många av hitsen stannar kvar i skallen och bäddas in i sovsäcken.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Rihanna (Roskilde 2013) – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: