Metallica (Roskilde) – konsertrecension för HD

07Jul13

kds roskildefestival2013

Metallica, Roskilde
Lördag 6 juli
Hårdrock
Betyg:
3

Den här besten kallad Metallica. Djuret som aldrig sover, det som ständigt ligger och hugger. Då och då trött som ett dåsigt lejon, ibland snabb som en kobra. Nog med djurliknelser.

Det börjar traditionsenligt med det som blivit bandets signum – musiken till slutscenen från Ennio Morricones ”Den gode, den onde och den fule” på monitorerna. Sedan finns ingen återvändo. Kvartetten är både taggade och taggiga. Det var tio år sedan de spelade på festivalen senast, men liverepertoaren ser nog ungefär likadan ut idag.
Att trummisen Lars Ulrich är på ursprungsmark ger alltid en extra spänning. Hans ansiktsuttryck är detsamma som en hård dag på gymmet. Bänkpressen är utbytt mot dubbla baskaggar. Gitarristen Kirk Hammett kör sina uppdaterade heavyversioner av Jimi Hendrix-solon. James Hetfield står som en stadig rockstaty och vankar runt på scenen ibland.

Bandet var med och skapade thrashgenren för 30 år sedan. Metallica-tåget går fortfarande i 300 km i timmen. För den känslige är det som att bli överkörd av en ångvält tre, fyra gånger under 2,5 timme. Det är en lång resa att bli söndermanglad på, väldigt lång. Tålamodet tryter ofta, pizzabitarna lockar.
Plötsligt börjar bomber, granater och fyrverkerier smälla. Blickarna och öronen är på helspänn igen. Starka antikrigslåten ”One” drar igång med sitt vackert klingande intro. Detta en typisk festivalspelning. Inga stora överraskningar. De åtta minuter långa taktbytarurladdningarna finns där, superhits som ”Enter sandman” likaså.

Om nästan hela festivalen var på Rihannas konsert på fredagen så är Metallica alla kom för att se. Och det är tveksamt spelningen som flest har köpt endagarsbiljett för. Festivalen står liksom stilla på alla andra ytor utom i havet av gamla och nya, kvinnor och män, pågar och flickor. Alla runt omkring mig känns som hypnotiserade av Metallicasekten. Men de tillber inte Vishnu, Mohammed eller Jesus. De tillber Ulrich, Hetfield, Hammett och Trujillo från Los Angeles, metaldjävulen som satt klorna i oss igen.

Fredrik Söderlund

Annonser


No Responses Yet to “Metallica (Roskilde) – konsertrecension för HD”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: